Conn3ct: Impact van drukpers en sociale media

Conn3ct zet de sociale media van vandaag tegenover gedrukte boeken uit de zestiende eeuw. De tentoonstelling toont de impact van een nieuw medium op mensen en hun omgeving.
donderdag 22 juni 2017 tot zondag 17 september 2017 van 13:00 tot 17:00
Individuele bezoekers

Vanaf 22 juni tot 17 september 2017 loopt in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience de tentoonstelling ‘Conn3ct. Impact van drukpers en sociale media’. De Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek van Nederland creëerden samen deze interactieve rondreizende expositie. Afgelopen maanden was de expositie al te zien in de Paulinerkirche te Göttingen en in Museum Meermanno in Den Haag.

Oude boeken en nieuwe media

Sociale media zijn volwassen geworden en niet meer weg te denken uit ons leven. Via smartphone of tablet staan we voortdurend in contact met de belevenissen en ideeën van anderen. Met mensen die we in het echt kennen of alleen online. Een revolutie in mediagebruik en in communicatie.

Vijfhonderd jaar geleden werd er ook een nieuw en revolutionair medium volwassen: het gedrukte boek. Voor het eerst konden geleerden, politici en andere geletterde burgers in hoog tempo hun ideeën verspreiden, veel sneller dan in brieven of handgeschreven boeken. En deze ideeën bereikten in kortere tijd veel meer mensen.

Wat verbindt Erasmus met sociale media gebruikers?

Conn3ct laat bezoekers spelenderwijs ontdekken wat Erasmus en Twitteraars met elkaar gemeen hebben. Aan de hand van vroeg-zestiende-eeuwse boeken en interactieve installaties worden de overeenkomsten tussen de beide media in beeld gebracht. De tentoonstelling is zelf een sociaal medium. De bezoekers loggen in op de tentoonstelling en delen hun meningen en voorkeuren met elkaar. De invloed van sociale media wordt in deze expositie opvallend tastbaar.

Internationale samenwerking

Conn3ct is een initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek van Nederland, in samenwerking met de Provinciale Bibliotheek Limburg en de Universiteit Antwerpen en naar aanleiding van het Vlaams-Nederlandse Gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse 2016.

Waar is Conn3ct nog te zien?

• 24.02.2017 – 21.05.2017: Den Haag, Museum Meermanno | Huis van het boek
  • 22.06.2017 – 17.09.2017: Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience