Duel op zondag - Mei '68

2018 - en vijftig jaar geleden.

Lezing

Mei '68. Werd er toen geschiedenis geschreven of blijkt de grote verandering achteraf een illusie? Paul Goossens & Joachim Pohlmann vechten het voor u uit.
zondag 25 maart 2018 van 11:00 tot 12:30
Individuele bezoekers

Mei ’68. Ooit van gehoord? Volgens sommigen is er toen een bijzonder stuk geschiedenis geschreven. Volgens anderen vooral veel wind gemaakt. Een studentenbeweging van Amerika tot Europa gaf de aanzet tot sociale actie wat leidde tot onder meer de milieubeweging, de derde-wereldbeweging, de feministische beweging, de holebibeweging.

De wereld zou radicaal veranderen, fundamenteel vrijer, gelijker, gezonder worden. Opgevrolijkt door een joint, door verbrijzelde hiërarchie en door nieuwe liefde. Is dat gebeurd? Hebben die bewegingen het effect gehad dat ze ambieerden of is het een illusie gebleken? Of was er, zoals critici beweren, meer geloof dan effect, meer hol geluid dan nuchtere realisaties, meer ideologie dan feitelijke ommekeer? Na 25 maart weet u alles!

Over de antagonisten

Paul Goossens en Joachim Pohlmann gaan het duel aan. Gudrun De Geyter leidt alles in goede banen.

Paul Goossens

Paul Goossens was in 1968 wereldberoemd in Leuven en omstreken. In 1970 verdedigde hij als Belgisch soldaat in de schaduw van het IJzeren Gordijn het vrije Westen tegen het Sovjetcommunisme. De rest van zijn leven bracht Goossens in de media door. Hij was medeoprichter van het efemere weekblad Vrijdag op en als journalist van De Standaard was hij erbij toen de krant in de jaren zeventig failliet ging. Vervolgens richtte hij De Morgen op en spartelde met die krant door de loden jaren tachtig. In de jaren negentig emigreerde hij naar Europa. Eerst voor Knack en toen voor de eurodesk van het persagentschap Belga. Vandaag is hij columnist van De Standaard en profileert hij zich graag als Europese anti-nationalist.

Joachim Pohlmann

Joachim Pohlmann is N-VA-woordvoerder en auteur. Hij heeft een wekelijkse column in De Morgen, en publiceerde de romans Altijd iets (2012) en Een Unie van het Eigen (2016). Hij omschreef zichzelf eens als ‘een gecertificeerde rechtse zak’, maar wil toch het liefst als een milde conservatief door het leven gaan.

Gudrun De Geyter

Gudrun De Geyter woont in Brussel en werkt voor Klara. Daar is ze momenteel boekenredacteur voor het praatprogramma Pompidou. Ze maakt boekenrecensies, interviewde tal van auteurs en trok verhaalsporen na in opera’s. Ze studeerde psychologische en pedagogische wetenschappen aan de Universiteit Gent.

Praktisch

 • zondag 25 maart 2018 om 11 uur in het Letterenhuis
 • toegangsprijs: €10 / gratis voor leden van het Dotatiefonds Boek en Letteren
 • voor € 40 wordt u lid van het Dotatiefonds Boek en Letteren.
  • u steunt hiermee de werking van het Letterenhuis en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
  • u neemt gratis deel aan de lezingenreeks 'Duel op zondag'
  • u wordt uitgenodigd op de vernissages van de tentoonstellingen en op de jaarlijkse feestelijke ledenontmoetingen
  • u hebt gratis toegang tot alle stedelijke musea van de stad Antwerpen en geniet van een korting in de museumshops
 • schrijf u hier in

Meld je aan voor onze nieuwsbrief