Nottebohmlezing | Els Snick

Joseph Roth: de vader van de literaire journalistiek in Europa.

Els Snick brengt het verhaal van Joseph Roth, een van de meest gelezen en best betaalde journalisten van zijn tijd.
zondag 29 oktober 2017 van 11:00 tot 12:30
Individuele bezoekers

Joseph Roth

Voor 1933, toen in Duitsland Adolf Hitler aan de macht kwam, was Joseph Roth een van de meest gelezen en best betaalde journalisten van zijn tijd. Hij leidde een zwervend bestaan als hotelmens en speurde al in de eerste jaren na de Eerste Wereldoorlog meedogenloos naar de kanker van het nationaalsocialisme in Duitsland.

Hij woonde in 1925 als buitenlandcorrespondent in Parijs en trok vervolgens maandenlang op reportage door de jonge Sovjet-Unie, hij beschreef voor zijn tijdgenoten het leven in Italië onder Mussolini, reisde door Joegoslavië en Albanië, en schreef in totaal ongeveer tweeduizend Feuilletons die door buitenlandse kranten gretig werden overgenomen.

Ook schreef hij miniaturen voor vrouwenbladen, recensies over films en boeken, woedende verweerschriften tegen het nationalisme en antisemitisme van de hakenkruisers. Hij tekende het gezicht van zijn tijd.

En wat eerst in de kranten terechtkwam, vond later vaak een weg naar zijn romans, waaronder 'Job', 'Radetzkymars' en 'Vlucht zonder einde' de bekendste zijn. Als emigrant zette hij zijn journalistieke werk voort in Frankrijk, Nederland en België – en bezong de teloorgang van Europa.

Biografie Els Snick

Els Snick is docent Duits aan de Universiteit Gent en literair vertaalster. Ze promoveerde over de Vlaams-Nederlandse netwerken rond de joods-Oostenrijkse schrijver Joseph Roth (1894-1939) en geldt sinds 2009 als zijn vurigste pleitbezorgster in de Lage Landen.

Ze verzamelde en vertaalde Roths journalistieke werk in de bundels 'Hotelmens', 'De blonde neger en andere portretten', 'Joden op drift' en 'In het land van de eeuwige zomer. Reportages uit Frankrijk'.

En ze schreef de monografie 'Waar het me slecht gaat is mijn vaderland. Joseph Roth in Nederland en Vlaanderen' en 'Duitsland op het spoor' waarin ze Joseph Roth achterna reisde.

In 2013 richtte ze het Joseph Roth Genootschap voor Vlaanderen en Nederland op, een zustervereniging van het Weense Joseph Roth Gesellschaft.

Praktisch

  • Zondag 29 oktober om 11 uur
  • In de Nottebohmzaal, toegang via Hendrik Conscienceplein
  • Toegang: € 5 of € 16 voor een abonnement op de vier lezingen
  • Koop uw ticket of abonnement online of aan onze balie (ingang Lange Nieuwstraat)

Meld je aan voor onze nieuwsbrief