Nottebohmlezing | Wim Coudenys

‘In het Land der Helden. De avonturen van een Russische officier aan het Belgische front’

Wim Coudenys vertelt het verhaal van de Belgo-Russische relaties tijdens de Eerste Wereldoorlog en de rol van Andrej Prezjbjano daarin.
zondag 17 december 2017 van 11:00 tot 12:30
Individuele bezoekers

België - Rusland

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, werden België en Rusland feitelijke bondgenoten. Onder invloed van de Belgische literatuur – De Coster, Verhaeren en Maeterlinck – dichtte de Russische oorlogspropaganda het klein land de meest onwaarschijnlijke heldendaden toe.

De enige Rus die de Belgische realiteit kende, was Andrej Prezjbjano, de Russische verbindingsofficier bij koning Albert. Vier jaar lang was hij getuige van het wel en wee van het Belgische leger en zette zich in voor de Belgisch-Russische militaire samenwerking: hij stelde voor om een Belgisch expeditiekorps naar Rusland te sturen en Russische soldaten aan de IJzer in te zetten; na 1917 smeedde hij met de Belgische legerleiding plannen voor een interventie in Rood Rusland.

Tot op vandaag bepalen de feiten en verzinsels van de Eerste Wereldoorlog de relaties tussen België en Rusland.

Biografie Wim Coudenys

Prof. Wim Coudenys doceert Russische en Europese (cultuur)geschiedenis aan de KU Leuven, campus Antwerpen. Hij publiceerde uitgebreid over Russisch-Belgische relaties, de Russische emigratie ('Leven voor de tsaar', 2004) en Russische geschiedschrijving ('Het geheugen van Rusland', 2014).

Zijn recentste boek, 'Voor Vorst, voor Vrijheid en voor Recht' (2017), vertelt het verhaal van de Belgisch-Russische relaties tijdens de Eerste Wereldoorlog en de rol van Andrej Prezjbjano daarin.

Praktisch

  • Zondag 17 december om 11 uur
  • In de Nottebohmzaal, toegang via Hendrik Conscienceplein
  • Toegang: € 5 of € 16 voor een abonnement op de vier lezingen
  • Koop uw ticket of abonnement online of aan onze balie (ingang Lange Nieuwstraat)

Meld je aan voor onze nieuwsbrief