Overslaan en naar de inhoud gaan

Missale Romanum

Een missaal gedrukt in 1605 te Antwerpen door Jan I van Keerbergen uit de liturgische collectie van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

Missalen – het boek waaruit de priester de mis van de dag en de daarbij behorende gebeden voorleest – en liturgische werken associëren we gewoonlijk met de Plantijnse drukkerij. Maar ook de Antwerpse drukker Jan van Keerberghen zocht toegang tot de winstgevende markt van de kerkelijke boeken, wat tot een grote rivaliteit leidde met de Moretussen. Liturgische werken zijn in de regel groot, in twee kleuren gedrukt, duur en volledig in het Latijn.

Het exemplaar van Van Keerberghen is opvallend kleiner en bescheidener dan de luxe-exemplaren van de Plantijnse drukkerij. Van Keerberghen mikte op een ander publiek. In 1599 sleepte hij een bisschoppelijke toestemming in de wacht om een goedkoop missaal te drukken. Van de clerus zelf waren geregeld klachten gekomen dat de Moretussen te weinig exemplaren drukten en dat ze te duur waren. Ondanks een proces, kreeg Van Keerberghen in 1602 toestemming van paus Clemens VIII om missalen en brevieren te drukken, waardoor Jan Moretus zijn monopolie definitief kwijt speelde.

In 2015 ontving de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience de liturgische collectie van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en van de Antwerpse Sint-Jacobskerk. Na een grondige schoonmaakbeurt worden de boeken vanaf januari 2017 in de catalogus ingevoerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief