Nottebohmzaal hersteld

Onze borstbeelden zijn terug van weggeweest. Ze kregen het gezelschap van een mini-expo uit onze collectie en een replica van de impressionante Bononiensiskaart van Antwerpen in de zestiende eeuw.

Sinds de tentoonstelling ‘Heilige Boeken’ werd onze verzameling beeldhouwwerken in de Nottebohmzaal tijdelijk in een ander depot bewaard. Om de historische en magische setting van de zaal opnieuw tot leven te wekken hebben de borstbeelden van onder andere Christoffel Plantin en Joost van den Vondel hun plaats opnieuw veroverd.

De verschillende beelden staan zodanig opgesteld dat ze de bezoekers van bij de inkomhal naar de Nottebohmzaal gidsen. De beelden van oud-bibliothecaris Mertens en historicus Torfs wijzen u de weg naar de tweede verdieping. Nog net voor u de Nottebohmzaal binnengaat, toont een lithografische reproductie van de Bononiensis-kaart door Achiel Kas hoe de stad Antwerpen er in de zestiende eeuw uitzag. Het originele plan werd ontworpen door de Italiaan Vergilius Bononiensis. Een ingekleurd exemplaar bevindt zich in het Museum Plantin-Moretus. Een interactieve applicatie van het Museum Plantin-Moretus maakt het plan tot in de kleinste details doorzoekbaar.

Naast de verschillende borstbeelden, die in de verschillende nissen staan opgesteld, vindt u de komende maanden in de Nottebohmzaal een mini-expo die een staalkaart van onze collectie weergeeft. Zo laten we verschillende bijzondere kranten uit de hele wereld, van de zeventiende tot de twintigste eeuw, zien. Uit de collectie liedbladen tonen we enkele markante exemplaren. Verder hebt u de kans om een volstrekt unieke middeleeuwse ridderroman te zien, of om de handtekening van Hendrik Conscience in ons leeszaalregister van 1856 te ontrafelen.

Wenst u de nieuwe opstelling in de Nottebohmzaal te ontdekken? Dat kan door een Nottebohmlezing bij te wonen, of een rondleiding achter de schermen mee te pikken. Vanaf 22 juni is de zaal dagelijks toegankelijk voor een bezoek aan de tentoonstelling Conn3ct, die tot 17 september loopt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief