Direkt zum Inhalt
Boeken in de boekenrekken van de Nottebohmzaal Ans Brys voor de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bij je thuis

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is online altijd open. Bekijk hier ons aanbod: herbeluister de Nottebohmlezingen, ontdek onze collectie online of duik in de digitale bronnen.

Hieronder vind je een overzicht van ons online aanbod. Neem vooral contact met ons op als je vragen hebt, via telefoon (03/338.87.10) mail of via Facebook.

Duik in onze collecties

Uren scrollplezier op collectie.antwerpen.be/consciencebibliotheek

Online snuisteren

In het overzicht ‘Digitale bronnen’ vindt u terug welke databanken, e-tijdschriften en kwalitatieve websites u van thuis uit kan raadplegen. Wij selecteerden alvast volgende handige digitale tools voor u:

  • Het krantenarchief van Gazet van Antwerpen (1891-1999) en van zusterkrant Gazet van Mechelen (1896-1953) is tijdelijk voor iedereen toegankelijk. Het is een van de grootste digitale nieuwsarchieven van het land.
  • Tijdens deze corona-crisis kan iedereen in het bezit van een "Mijn Bibliotheek-profiel" het Gopress krantenarchief raadplegen.
  • De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL), met vele duizenden literaire teksten, kinderboeken, secundaire literatuur en aanvullende informatie als biografieën en portretten die u integraal en digitaal kan doornemen.
  • Flandrica, met topstukken uit Vlaamse erfgoedbibliotheken. De publicaties zijn geproduceerd in of handelen over Vlaanderen en unica uit het Vlaams patrimonium
  • The Belgian War Press, met vele honderden gedigitaliseerde Belgische kranten die gedurende de twee wereldoorlogen in het geheim werden geschreven, gedrukt en verspreid.
  • Nieuws van de Groote Oorlog, dat toegang geeft tot meer dan 360.000 pagina’s Belgisch persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog, gedigitaliseerd uit de collecties van 13 erfgoedinstellingen in Vlaanderen.
  • BelgicaPress, een krantendatabank van de Koninklijke Bibliotheek van België met meer dan een miljoen krantenpagina's afkomstig uit een 100-tal Belgische dagbladen uit de periode 1831-1950. Kranten ouder dan 100 jaar, meer dan 1,2 miljoen pagina’s, kunt u van thuis uit raadplegen.
  • Delpher, met ruim 100 miljoen pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die werden gedigitaliseerd.
  • Abraham - Catalogus van Belgische kranten, een databank van Belgische kranten uit de periode 1830-1950 bewaard in Vlaamse bibliotheken en andere erfgoedinstellingen. Bij meer dan 1150 kranten­titels in Abraham vindt u links naar online edities die u meteen kunt lezen.
  • Het Centraal Bestand Kinderboeken, de gemeenschappelijke kinderboekencatalogus van zeventien Nederlandse instellingen. De catalogus bevat o.a. 240.000 titels van kinderboeken van de zestiende eeuw tot heden, 5.900 jeugdtijdschriften, 2.330 centsprenten en vele links naar digitale versies. Ook de collectie kinderboeken van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is opgenomen in deze catalogus.
  • STCV - Bibliografie van het handgedrukte boek in Vlaanderen, Online databank met uitgebreide bibliografische beschrijvingen van drukken die van de pers kwamen in Vlaanderen en Brussel in de zeventiende en achttiende eeuw.
  • Open Library (Internet Archive), dat online toegang geeft tot duizenden (internationale) publicaties.

 

 

Gedigitaliseerde deelcollecties

Verschillende van onze historische deelcollecties werden integraal gedigitaliseerd.

  • 175 historische reisgidsen van 1631 tot 1919
  • 400 krantjes gedrukt door Abraham Verhoeven, de eerste krantenuitgever van de Zuidelijke Nederlanden
  • Ons volledige bezit van de Gazette van Antwerpen, de stadskrant van de achttiende eeuw
  • Een groot deel van onze collectie almannaken, die u dag per dag van de zestiende eeuw tot in de 21e eeuw gidsen (in progress – nog niet alle almanakken in ons bezit zijn gescand)

En verder

Gluren bij de buren

Is je culturele honger niet te stillen? Dan hebben we nog enkele tips voor je bij onze buren:

 

Om je verder te helpen