Perversiteit in perspectief

Presentatie in de inkomhal van de leeszaal

Kunstvormen die een perversiteit of een verloren harmonie verbeelden. Een uitnodiging tot een ontmoeting waarin het sublieme en het tragische elkaar tegenkomen. In het kader van hun onderzoeksproject 'Perversiteit in perspectief' tonen Katarina Antunovic en Maarten Degraeuwe (begeleid door promotor Sam Bogaerts) fragmenten op basis van de collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Pervers is ontleend aan het Franse bijvoeglijk naamwoord pervers ‘geneigd tot het kwaad’ (1176), later ‘ziekelijk immoreel, tegennatuurlijk’ (1909), een ontlening van het Latijnse perversus ‘omgedraaid, verkeerd, verdorven’, het verleden deelwoord van pervertere ‘omdraaien’.

In onze tijd omvat perversiteit zowel persoonlijke als maatschappelijke elementen, hoofdzakelijk negatieve, meestal binnen de domeinen van de seksualiteit en de politiek. De betekenis is in de loop der tijden verschoven naar wat het nu is: een containerbegrip waarin ieder zijn eigen betekenis steekt.

De acteursopleiding van Dora van de Groen (1927-2015) draaide rond vijf pijlers, de vijf p's, vijf begrippen die een actrice/-eur moest kunnen bespelen: poëzie, pijn, plezier, persoonlijkheid, perversiteit. Dora's eigen formulering: "Een product van de geest dat zich manifesteert in edele creaties van onnatuurlijkheid."

Van een theatermaker wordt vandaag de dag verwacht dat hij of zij de actualiteit binnenhaalt in zijn of haar voorstelling. Dit kan gepaard gaan met taboes; rond het lichamelijke, het overschrijden van grenzen en moraliteit. Het woord ‘perversiteit’ daagt Antunovic en Degraeuwe uit als kunstenaars - het inspireert tot invulling. De kunsten geven een mogelijkheid om dit waarneembaar te maken en de grenzen van fantasie, moraliteit en seksualiteit in kaart te brengen. Een verdraaiing waarin een ambivalentie van schoonheid en lelijkheid zegeviert. Het kan als zowel aantrekkelijk als afstotelijk worden beschouwd.

Samen met begeleider Sam Bogaerts duiken ze in de collecties van de Erfgoedbibliotheek en maken hun persoonlijke selectie en definitie en nodigen ze u graag uit om uw ervaring te delen.

Affiche/poster is in opdracht gemaakt door Iris Fontijn
Pentekening carrion eaters van Chris Fontijn

• Dagelijks te bekijken in de inkomhal van de leeszaal, toegang Korte Nieuwstraat
  • Tijdens de openingsuren van de leeszaal