Skip to main content
Standbeeld Hendrik Conscience Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Jouw verhaal inspireert

Sommige bezoekers hebben een bijzondere band met onze bibliotheek. Ze deden onderzoek op basis van onze collectie of lieten zich er door inspireren. Ze droomden ooit weg in de Nottebohmzaal of deden een ontdekking in de leeszaal. Hier lees je hun getuigenis.

Deze wereld is geen ergernis waard

Interview met Ellen Van Pelt

24.11.2020| Bij Uitgeverij Vrijdag is de biografie van Roger van de Velde verschenen. In ‘Deze wereld is geen ergernis waard’ duikt Ellen Van Pelt in het werk en leven van deze onterecht vergeten Vlaamse schrijver, en in onze collectie. We polsten naar de verhalen achter haar zoektocht.

Blijven sneeuwballen

Slapstick in tijden van corona

11.06.2020 | Net op het moment dat Benjamin Antonissen goed en wel aan zijn scriptie over slapstick in het interbellum begonnen was, legde de coronacrisis alle bibliotheken lam. De Erfgoedbibliotheek zorgde er voor dat deze bachelorstudent niet met zijn vingers zat te draaien.

"Antwerp is a colonial city"

Historian Bas De Roo has been scouring our collection for books on Belgium’s colonial past for his dissertation on the flow of taxes and customs duties in Congo Free State. After his dissertation, De Roo worked at the University of Leipzig, where he researched the role of the Congolese elite in the governance of the Free State and Belgian Congo. Today, De Roo is a researcher at Geheugen Collectief, which offers historical research in an accessible way to a broad public in the form of exhibitions, historical walks, apps, publications ...

The Esperanto collection of the Hendrik Conscience Heritage Library

In 2016, the Hendrik Conscience Library acquired a large part of the library of the Flandra Esperanto-Ligo or Flemish Esperanto League. We’re talking to Esperantist Cyreen Knockaert, who has been cataloguing this collection for us as a volunteer.

Een aaneenschakeling van allemaal toevalstreffers

07.02.2020 | Dat een expo over pornografie op heel wat persaandacht kan rekenen lag binnen de lijn van onze verwachtingen. Dat een journalist een nieuwe verhaallijn aan die expo zou toevoegen was dat veel minder. Stijn Tormans van Knack ging op zoek naar de personen achter de intussen vergeelde foto’s van enkele playmates.

De straat is een strijdtoneel

17.12.2019 | Historicus Martin Schoups ontving op 23 november 2019 de Pil-Van Gastelprijs voor het boek ‘De overlevenden’. In diezelfde periode was hij wekenlang te vinden in de leeszaal van de Erfgoedbibliotheek voor zijn doctoraatsonderzoek over straatpolitiek.

In search of Paradise

Dr. Claire Eager (The College of Wooster, Ohio) visited the Heritage Library Hendrik Conscience in the summer of 2019. Her research concentrates on the works of the English poet Edmund Spenser (c.1552-1599), who wrote The Faerie Queene, and the similarities with the work of the Flemish poet Jan van der Noot (c.1539-c.1595). We interviewed her about her research.

I found my Holy Grail

Marianne C.E. Gillion has a PhD in musicology. In her Miraeus Lecture on 27 March 2019 she will talk about the liturgy of the Antwerp Cathedral of Our Lady and St. James’ Church. In this interview she gives us a preview.

Vlaamse Franstalige letterkunde. Uitzondering of troef?

14.09.2018 | In de Erfgoedbibliotheek verzamelen we literatuur die door een Vlaming wordt geschreven, maar in de Franse taal. Jobstudente Charlotte van Hooijdonk deed onderzoek naar de reikwijdte van onze collectie in dit domein.

Ik kreeg de smaak te pakken

02.07.2018 | In de afgelopen drie maanden deed Marta Ivanović een internationale stage bij de Erfgoedbibliotheek met een Erasmus+ beurs. Ze blikt tevreden terug.

Er ligt nog heel wat werk op de plank

24.04.2018 | Michael Rosenfeld doet onderzoek naar de Franstalige Antwerpse schrijver Georges Eekhoud. We vroegen hem om een woordje uitleg over zijn werk.

De grot van Ali Baba, maar dan met boeken

02.03.2018 | Kunsthistorica Ria Fabri en professor in de Architectuur en Stedenbouw Piet Lombaerde rondden net hun gezamenlijk onderzoek af over de architectuur van de Antwerpse Jezuïetenkerk. Hiervoor vonden ze heel wat materiaal in onze collectie.

Dit is de plek waar mijn zoektocht begint

08.02.2018 | Jan Hertoghs is journalist bij Humo. Wij wilden weten hoe zijn research in zijn werk gaat en welke rol onze collectie daarin speelt.

Ik wil het boek met eigen ogen zien

12.01.2018 | Jan Venderickx is de man achter Schrijversgewijs.be: een website met bio-bibliografieën van Vlaamse schrijvers. We spraken hem op één van zijn maandelijkse bezoeken aan de bibliotheek.

En kijk: dat hebben ze in de Erfgoedbibliotheek!

07.11.2017 | Schrijver en journalist Tom Naegels gaat voor zijn volgende boek op zoek naar de geschiedenis van migratie in België. Hiervoor komt hij regelmatig naar onze leeszaal, waar hij vooral oude kranten doorneemt. We vroegen hem op welke manier hij te werk gaat.

Het kleurrijke verleden van Antwerpen

17.10.2017 | Frans Caignie bestudeert de geschiedenis van Antwerpen vanuit een wel heel bijzonder oogpunt. Hij is vakspecialist op het gebied van de majolicategel, die in de zestiende eeuw massaal in Antwerpen werd geproduceerd. Voor zijn onderzoek maakt hij vaak gebruik van onze collectie.

De bibliotheek als schuilplaats

06.10.2017 | Op Wereldboekendag was stadsdichter Maarten Inghels op bezoek in onze leeszaal. Het perfecte moment om hem te vragen naar zijn liefde voor boeken en zijn band met de Erfgoedbibliotheek.

Van vloer tot nok liefde voor boeken

20.03.2017 | Jeugdauteur Marita de Sterck heeft een bijzondere liefde voor onze bibliotheek. Naar aanleiding van de jeugdboeken- maand vertelt ze ons waar ze haar inspiratie haalt.

A velt mit veltlekh … een wereld met wereldjes

20.03.2017 | Janiv Stamberger is doctoraatsstudent aan de Universiteit Antwerpen en deeltijds onderzoeker aan de Kazerne Dossin. Hij doet onderzoek naar de Joodse gemeenschap in België tijdens het interbellum.