Aller au contenu principal
Maarten Inghels gaat Hugo de Groot achterna

De ontsnapping van Maarten Inghels

Ontdek zijn literaire kist in de Nottebohmzaal

Op 22 maart 1621 ontsnapte de rechtsgeleerde en schrijver Hugo de Groot (180 centimeter) uit Slot Loevestein door zich in een boekenkist te verstoppen en vluchtte hij naar Antwerpen en Parijs. Hij zat in Nederland een levenslange gevangenisstraf uit omdat hij zich had gekeerd tegen de opperbevelhebber van het Spaanse leger, Prins Maurits. 400 jaar later is de ontsnapping van Hugo de Groot een symbool geworden voor intellectuele vrijheid en een populair verhaal over tolerantie, vrijheid van meningsuiting en (boeken)liefde.

Voor de verjaardag in 2021 brengt schrijver en kunstenaar Maarten Inghels (194 centimeter) een eigentijdse hommage met de artistieke interventie ‘De ontsnapping van Maarten Inghels / Een hommage aan Hugo de Groot’. Inghels bouwde een nieuwe houten kist met (verboden) boeken van (gevangen) schrijvers en voerde een re-enactment van de ontsnapping uit. Hij wandelde met zijn kist op wielen vanuit Gorinchem naar huis in Antwerpen. 

De kist wordt in de zomer van 2021 tentoongesteld in de Nottebohmzaal. Naast de kist tonen we de 'krant' van 1 april 1621, waarin wordt bericht over de ontsnapping van De Groot. Dit 'Kort verhaal hoe subtiel en wonderlijk mr. Hugo De Groot met een koffer uit zijn gevangenis in Loevenstein in Holland ontkomen is', gedrukt door Abraham Verhoeven, kan je digitaal nalezen.

Vrije literatuur

Iedereen mag boektitels suggereren voor deze boekenkist van de 21ste eeuw. Welke literatuur hebben we nodig om het over vrijheid en andere democratische waarden van vandaag te hebben? Welke hedendaagse schrijvers worden monddood gemaakt?

De kist herbergt reeds het literaire werk van onder andere Ahmet Altan, Jean Genet, Osip Mandelstam, E.E. Cummings, Roger Van de Velde,Thomas More, Voltaire, Svetlana Alexijevitsj, Behrouz Boochani, Salman Rushdie, Oscar Wilde, Vladimir Majakovski, Nâzim Hikmet, ... Heb je suggesties? Geef ze door aan Maarten Inghels.

Rondleidingen

Van 1 juli tot en met 30 september zijn de kist, de krant en de Nottebohmzaal iedere donderdag en vrijdag te bewonderen tijdens onze zomerrondleidingen.