Overslaan en naar de inhoud gaan
Standbeeld Hendrik Conscience Foto: Ans Brys

Beleid

Vlaams cultureel erfgoed verzamelen, bewaren en toegankelijk maken voor een ruim actueel én toekomstig publiek: dat is vandaag en al decennialang de opdracht en bestaansgrond van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Met de zorgvuldige uitbouw en bewaring van haar collecties heeft de Erfgoedbibliotheek één doel voor ogen: deze schat aan informatie, kennis en inspiratie delen met het publiek van vandaag en morgen. Het is dan ook ons erfgoed.

Beleidsplan

De manier waarop de Erfgoedbibliotheek dit doet, vindt u terug in het beleidsplan 2019-2023. Hierin staan doelstellingen van de bibliotheek neergeschreven. Het plan is de praktische gids voor alles waar de bibliotheek in de komende jaren voor staat en voor gaat. 

Missie

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience beheert en bewaart sinds haar oprichting in 1481 een unieke historische bibliotheekcollectie. Als enige zelfstandige bewaarbibliotheek in Vlaanderen verzamelt en bewaart zij systematisch alles wat in en/of over Vlaanderen rond de Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis wordt gepubliceerd.

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience maakt haar collecties maximaal toegankelijk en beschikbaar voor onderzoek, studie, inspiratie en beleving. Als kennis- en geheugeninstelling verbindt zij verleden, heden en toekomst en biedt zij ruimte en ondersteuning voor kritische reflectie en nieuwe ideeën.

Visie

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience blijft haar historische collectie aanvullen en verzamelt onverminderd alle nieuwe Flandricapublicaties over taal, cultuur en geschiedenis. Zij streeft hierbij naar objectiviteit, diepgang en volledigheid. Het collectiebeleid speelt in op nieuwe technologische en maatschappelijke ontwikkelingen. Door haar collecties zorgvuldig te bewaren en toegankelijk te maken garandeert de Erfgoedbibliotheek dat actuele publicaties beschikbaar blijven als het erfgoed van morgen.

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience waakt over de vrije toegang tot informatie voor het publiek van vandaag en morgen. Zij profileert zich als een open huis waarbij laagdrempeligheid en participatie richtinggevend zijn. Zij zet haar collecties, expertise en dienstverlening in om de ontwikkeling van onderzoek en de verspreiding van kennis, creativiteit en cultuur mogelijk te maken. Zo ondersteunt zij de maatschappij in de ontwikkeling van informatiegeletterdheid en in het proces van levenslang leren. Dit engagement gaat zij aan voor zowel de professionele academicus als voor de onafhankelijke onderzoeker, student en liefhebber.

Erfgoed verzamelen en bewaren, de toegang tot erfgoed garanderen en stimuleren, de rijkdom van haar collecties valoriseren en contextualiseren en expertise met haar cultureel-erfgoedgemeenschap uitwisselen, vormen de uitgangspunten voor haar beleid.

Collectieplan

De oorsprong van de Erfgoedbibliotheek en haar collectie gaat terug tot 1481. Vandaag, meer dan 500 jaar later, bewaart ze een collectie van 35 kilometer gevulde boekenplanken. In het collectieplan wordt structuur aangebracht in deze gigantische collectie en staat het verzamelbeleid dat vandaag wordt gevoerd in detail beschreven.

Benieuwd wat er in de voorbije jaren gebeurde?

De jaarverslagen van 2009 tot 2014 vindt u digitaal beschikbaar terug in onze catalogus.

Meld je aan voor de nieuwsbrief