Overslaan en naar de inhoud gaan
Collectie Stad Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Foto: Peter Baetes

Aanwinsten voorjaar 2021

De collecties van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience groeien voortdurend aan. Ook de voorbije maanden hebben we heel wat boeiende publicaties kunnen verwerven. In deze rubriek stellen we u graag enkele bijzondere aanwinsten voor.

28.06.2021

Door Linde De Potter
Conservator moderne drukken

We mochten de voorbije maanden opnieuw enkele uitgelezen schenkingen ontvangen. Zo konden we onze collectie pulpliteratuur aanvullen met een uitgebreide verzameling pulpboekjes voor de jeugd. We ontvingen onder andere een reeks Kapitein Ricardo’s. De boekjes, over de avonturen van de RAF-piloot Victor Vincent, avonturen in het ‘Wilde Westen’ en andere zogenaamd typische ‘jongensonderwerpen’, werden indertijd op grote schaal verspreid en gelezen maar zijn vandaag nagenoeg onvindbaar.

 

Daarnaast konden we ook onze deelcollectie onder-de-toonbankliteratuur aanvullen dankzij een schenking van het Stadsarchief Turnhout. Naast aanvullingen op onze bestaande verzamelingen van bijvoorbeeld Jo Durand en De Mascotte konden we ook nieuwe nieuwe pulpreeksen en auteurs toevoegen aan de collectie. Een leuke aanvulling is bijvoorbeeld de Charming-reeks, met afleveringen met sprekende titels als Brandende Zinnen, Liefde is geen Koehandel en Geen Wellust, maar Liefde. De reeks bevat onder andere werk (onder pseudoniem) van de tragisch gestorven Antwerpse cultauteur Roger Van de Velde (1925-1970), van wie de biografie Deze wereld is geen ergernis waard door Ellen Van Pelt recent verscheen bij Uitgeverij Vrijdag.

 

Van een andere gulle schenker kregen we Humoradio’s uit de periode 1944-1946. Humoradio is de voorloper van het huidige weekblad Humo. Dankzij deze schenking konden we enkele hiaten in onze historische collectie wegwerken. We zijn echter nog op zoek naar de vroegste Humoradio’s uit de periode 1936-1940. Wie thuis nog oude nummers uit die periode heeft liggen, mag ons zeker contacteren …

 

Voorts kochten we heel wat bijzondere werken aan, gaande van speciale Uilenspiegel-uitgaven tot Sinterklaasboekjes. Een erg mooie aanvulling op onze collectie zijn eenenzestig afleveringen van het legendarische Bulkboek uit de jaren zeventig. Bulkboeken zijn goedkoop uitgegeven heruitgaven van literaire werken of thema-afleveringen over een specifiek literair thema of een Nederlandse of Vlaamse auteur. Ze hadden vaak erg fotogenieke covers. Hele generaties scholieren hadden een abonnement op het blad en konden zo kennismaken met de Nederlandse literatuur, van Paul van Ostaijen en Anna Blaman tot Hugo Claus. We zijn overigens nog steeds naarstig op zoek naar exemplaren uit de jaren tachtig en negentig.

Naast al die literaire aanwinsten konden we, met behulp van bevriende antiquaren, ook een reeks inplakalbums uit de tweede helft van de vorige eeuw verwerven. Het verzamelen van plaatjes voor die albums was ooit een erg populaire bezigheid van jongeren. Dit soort albums, die werden uitgegeven door bedrijven als Chocolaterie César en Côte d’Or, doen vandaag erg gedateerd aan. Tegelijk bieden ze een unieke inkijk in de manier waarop men destijds naar de wereld keek.

 

Bij het Haarlemse veilinghuis Bubb Kuyper kochten we in het najaar van 2020 een zeldzame Antwerpse postincunabel aan: de Schone hystorie vanden wijsen Philosooph Sydrack. Postincunabelen zijn vroege drukken die dateren uit de periode tussen 1501 en 1540. De Erfgoedbibliotheek bezit intussen ruim 800 postincunabelen. De Sydrack is gedrukt door Michiel Hillen van Hoochstraten op 9 augustus 1522. Deze postincunabel is een belangrijke aanwinst voor de Erfgoedbibliotheek, die geen enkele andere versie van deze bijzondere middeleeuwse encyclopedie bezit. De Sydrack is opgesteld in de vorm van vragen en antwoorden – een FAQ avant-la-lettre. De tekst gaat terug op de dertiende-eeuwse Oudfranse werk Sidrac le philosophe, le livre de la fontaine de toutes sciences. De Middelnederlandse vertaling is verzorgd door een anomieme auteur die in Antwerpen woonde in de veertiende eeuw. De Sydrack was ontzaglijk populair, wellicht omdat het een van de eerste teksten in de volkstaal was die wetenschappelijke kennis toegankelijk maakte voor een lekenpubliek.

 

Alle foto's © Peter Baetes

Meld je aan voor de nieuwsbrief