Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlaamse frontblaadjes

Frontblaadjes vormden een bijzondere categorie onder de oorlogspers. Het waren krantjes die door de soldaten zelf werden opgesteld voor school-, dorp- of streekgenoten.

Ze bevatten vooral de kleine nieuwsberichten van het thuisfront, en boden de soldaten de mogelijkheid om met elkaar in contact te blijven. Zo waren ze een vorm van “sociale media” tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De Erfgoedbibliotheek bezit de grootste collectie Vlaamse frontblaadjes dankzij een gift van verzamelaarster Alexis Verbouwe (1872-1968) in 1940. Elk frontblaadje bevat eveneens de schriftelijke antwoorden van de redacteur op de door haar geschreven brieven. Hierin vroeg ze telkens om een aantal inlichtingen, zoals oplage, periodiciteit, stichtings- en einddatum. Er ontbreken slechts enkele titels, of slechts enkele exemplaren voor de titels die in bezit zijn. 

De collectie is volledig gedigitaliseerd, in het kader van “Nieuws van de Groote Oorlog”. 

Deze oorlogskrantjes kwamen aan bod in de tentoonstelling “Klein Nieuws uit de Groote Oorlog. Berichten van het (thuis)front” in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, van 23 juni tot 18 september 2016.

Meer weten?

Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief