Overslaan en naar de inhoud gaan
Finis Terrae logo

Finis Terrae

Expo - Het einde van een begin

Vijf jaar na het succesvolle project 'Ecce Homo', organiseren Yasmine Geukens & Marie-Paule De Vil van galerie Geukens & De Vil in samenwerking met Eric Rinckhout & Lien Craps voor de tweede keer een grootschalige groepstentoonstelling op verschillende locaties in Antwerpen.

 

Finis Terrae loopt van 17 november 2022 tot 26 februari 2023. De expo is open van woensdag t/m zondag. 

 

 

Individuele bezoekers:

donderdag 17 november 2022 tot zondag 26 februari 2023 van 13:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
donderdag 17 november 2022 tot zondag 26 februari 2023 van 13:00 tot 17:00

Jede Straße führt ans End' der Welt

Friedrich von Schiller, 1804

Kaap Finisterre, een granietheuvel gelegen in Galicië, vormde voor de Romeinen het einde van hun rijk en van de westelijke aarde, hun Finis Terrae. Vandaag is ons wereldbeeld ruimer, maar de begrenzing van onze maatschappij en hoe deze ooit aan zijn eind komt, is een vraag die de mensheid zich sinds haar ontstaan gesteld heeft. Van De Bijbel over Maarten Luther, tot Isaac Newton en de Maya’s. Allen hadden ze hun eigen theorie die het einde der tijden zou voorspellen. 

Meer dan ooit worden de begrenzingen van onze hedendaagse wereld blootgelegd. Globale noodsituaties zoals de klimaatcrisis, toenemend rechtsextremisme, wereldwijde bosbranden, sprinkhanenplagen van Bijbelse proporties, de aanhoudende vluchtelingencrisis, COVID-19, stuk voor stuk doen ze ons stil staan bij de waarde van onze planeet en de normen in onze maatschappij. Daarnaast zet een crisissituatie geesten in beweging. Zo genereerde de corona-pandemie een verhoogd bewustzijn over het belang van gezondheidszorg en een groene omgeving, groepeerden zich doorheen de laatste jaren bottom-up bewegingen zoals de  klimaatjongeren, #metoo, Black Lives Matter e.a om tegengewicht te bieden aan problematieken die jarenlang genegeerd bleven.

Vijf jaar na de succesvolle tentoonstelling ECCE HOMO, organiseren Yasmine Geukens & Marie-Paule De Vil, in samenwerking met Lien Craps en Eric Rinckhout, opnieuw een groepstentoonstelling waarbij hedendaagse Belgische kunstenaars verenigd worden rond één hedendaags thema.

FINIS TERRAE heeft als doel een blik te werpen op onze wereld vandaag. Daarnaast wil de tentoonstelling eveneens hoop, de veerkracht van de mens, en de kracht van kunst in de verf zetten. FINIS TERRAE nodigt kunstenaars uit om een werk te tonen dat hun visie op het thema verbeeldt. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen jong en oud, man en vrouw, blank en gekleurd of tussen enige kunstdiscipline. Bewust wordt geopteerd voor levende, Belgische kunstenaars (en kunstenaars die in België resideren). Deze tentoonstelling zal plaats vinden op verschillende locaties doorheen de stad Antwerpen.

Net zoals ECCHE HOMO zal ook deze tentoonstelling gelinkt worden aan HUMAN RIGHTS WATCH. Hierbij wordt gefocust op de divisie milieu en op de humanitaire gevolgen die klimaatverandering teweeg kan brengen.

Praktisch 

  • FINIS TERRAE loopt in de Erfgoedbibliotheek van donderdag 17 november 2022 tot zondag 26 februari 2023. De expo is open van woensdag t/m zondag, van 13 tot 17 uur.
  • Vanaf september koop je een ticket online of ter plaatse aan de balie. 
  • Meer info >
Campagnebeeld Finis Terrae 2022 Finis Terrae 2022

Meld je aan voor de nieuwsbrief