Overslaan en naar de inhoud gaan
Purificatie van Onze-Lieve-Vrouw door Jan-Erasmus Quellin

Onze barokke en mondiale 17de eeuw

Lezingenreeks ihkv. Barokke Influencers

Tijdens deze driedelige cursus van het Davidsfonds vertelt cultuurhistoricus en hoogleraar Johan Verberckmoes hoe er gefeest en gewerkt werd in de 17de eeuw. 

In de 17de eeuw waren onze gebieden Spaanse Nederlanden en maakten we deel uit van een mondiale Habsburgermonarchie. Blijde Intredes van de gouverneurs van de Spaanse vorsten herinnerden iedereen daaraan. De verbinding tussen onze Nederlanden en de wijde wereld vormde een rode draad in politiek, godsdienst en ideeën. 

Neem met samen met cultuurhistoricus en hoogleraar Johan Verberckmoes een duik in de 17de eeuw: hoe werden overwinningen op ketterse Nederlanders gevierd, zoals in de slag bij Kallo in 1638? Wat hielden de processies in tegen Turken die de christelijke wereld bedreigden? En wat hadden liedjeszangers te zeggen over de zeven hoofdzonden en een overdaad aan lichamelijk genot?

Deze cursus wordt georganiseerd door Davidsfonds in samenwerking met de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en is de perfecte voorbereiding op het stadsfestival Barokke Influencers.

Meld je aan voor de nieuwsbrief