Overslaan en naar de inhoud gaan

De collectie

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is dé bibliotheek voor iedereen die meer wil weten over Antwerpen, de Nederlandse Letterkunde, de geschiedenis van de Lage Landen en algemene cultuurgeschiedenis.

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience verenigt meer dan vijf eeuwen Antwerpse en Vlaamse geschiedenis: je vindt er een unieke en volledige collectie, van zeldzame oude drukken over actuele publicaties tot populaire, hedendaagse tijdschriften. Op papier, op microfilm of digitaal. 

De collectie is het resultaat van een eeuwenlange en consistente verzamelpolitiek. Ze startte in 1481 met een schenking van 41 boeken; vandaag omvat ze meer dan 1,5 miljoen volumes, waaronder 40.000 oude drukken van vóór 1830. Alles samen goed voor 35 km gevulde boekenplanken. Door haar rijkdom en continuïteit behoort ze tot een van de topcollecties van het Vlaamse Erfgoed. 

Zwaartepunten van de collectie

Antwerpen

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience verzamelt alle publicaties die te maken hebben met de stad Antwerpen en haar geschiedenis.

Nederlandse letterkunde

Van debuut tot verzameld werk: het literaire werk van Vlaamse en Nederlandse auteurs, van vroeger tot nu, vindt u hier onder één dak.

Geschiedenis van Vlaanderen, België en de Nederlanden

De Erfgoedbibliotheek verzamelt publicaties over de algemene geschiedenis en de cultuurgeschiedenis van Vlaanderen, België en de Nederlanden.

Antwerpen

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience verzamelt alle publicaties die te maken hebben met de stad Antwerpen en haar geschiedenis.

Nederlandse letterkunde

Van debuut tot verzameld werk: het literaire werk van Vlaamse en Nederlandse auteurs, van vroeger tot nu, vindt u hier onder één dak.

Bijzondere collecties

Oude drukken en handschriften

Met meer dan 40.000 boeken uit de pre-industriële periode bewaren we één van de grootste collecties oude drukken in Vlaanderen.

Kranten en tijdschriften

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience beheert een bijzonder omvangrijke en gevarieerde collectie kranten en tijdschriften.

Collecties uitgelicht

Deelcollecties

De collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is zeer rijk, breed en verscheiden. Grasduin hier doorheen een aantal van onze deelcollecties.

Uit de collectie

De totale collectie telt vandaag meer dan 1.5 miljoen volumes – een boekenrij van Antwerpen tot Brussel. Deze rubriek belicht telkens één stuk uit onze rijke collectie.

Aanwinsten najaar 2020

Streuvels; Maeterlinck; Verhaeren; Faes en Michiels; Durnez; Huysmans; Het dreigende dinges.

Raadpleeg de collectie

Catalogus

Catalogus

Ga naar onze online catalogus

Foto: Victoriano Moreno

Leeszaal

In onze leeszaal kunt u alle collectiestukken van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience raadplegen. U kunt er ook onze digitale databanken doorzoeken en reproducties laten maken. En voor wie meer in detail kennis wil maken met de bibliotheek en haar erfgoedcollecties zijn er onze introductiesessies of workshops.

Collectie raadplegen

In onze bibliotheek wacht een uitgebreide collectie – van bijzondere boeken, over lang vergeten tijdschriften, tot uitgebreide naslagwerken.

Onderzoek onze collecties

Projecten

Samen met partners realiseren we sterke projecten. Ontdek waar we vandaag mee bezig zijn.

Steun ons

De Erfgoedbibliotheek kan rekenen op heel wat vrienden, schenkers en sponsors. Wilt ook u ons steunen? Dat kan op verschillende manieren.

Gerelateerd

Aankoopsuggesties

De Erfgoedbibliotheek actualiseert, binnen haar verzamelgebieden, permanent haar collectie. Vindt u dat een werk onterecht ontbreekt? Bezorg ons dan zeker uw aankoopsuggestie.

Word schenker

Zonder uw steun zou de Erfgoedbibliotheek zoals we die vandaag kennen niet bestaan. Uw gift, schenking of legaat maakt een belangrijk verschil in onze missie.

Bruiklenen aanvragen

Een boek uitlenen om tentoon te stellen? U leest hier hoe dat kan.

Ook interessant

Nottebohmzaal

De Nottebohmzaal is een verborgen parel. Hier worden de eerste 150.000 boeken van de bibliotheek bewaard in een historische en adembenemende setting. De deuren van de zaal zwaaien alleen open voor tentoonstellingen, lezingen, concerten of rondleidingen. En als ze dat doen, vliegt de magie u tegemoet.

Beleid

Vlaams cultureel erfgoed verzamelen, bewaren en toegankelijk maken voor een ruim actueel én toekomstig publiek: dat is vandaag en al decennialang de opdracht en bestaansgrond van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.