Overslaan en naar de inhoud gaan
Portretfoto_Natasja

Digitale collecties

Natasja Schouterden

Voortdurend zijn we onze collectie verder aan het digitaliseren. Niet alleen om de uitgebreide schat aan informatie makkelijker te kunnen doorzoeken, ook en vooral om de kwetsbare collectiestukken te beschermen en te bewaren voor de komende generaties. Natasja Schouterden coördineert de afdeling digitale collecties.

Hoogwaardige reproducties

Op twee manieren

We digitaliseren collectiestukken op twee verschillende manieren. Onze fotografische opstelling met twee camera’s neemt van elke pagina een opname. Dit gebeurt semiautomatisch en gaat dus snel vooruit. Grotere of delicate werken komen op onze A0-scanner terecht, hier scannen we de volledige bladspiegel in. De keuze van toestel hangt af van de afmetingen en kwetsbaarheid van de stukken, en ook van de hoeveelheid materiaal. De digitale reproducties worden bewerkt en klaargemaakt voor upload.

Unieke ID's

Elk digitaal beeld krijgt een unieke bestandsnaam en wordt toegevoegd aan de digitale publicatie waar het deel van uitmaakt. Deze digitale publicatie heeft ook een uniek ID en wordt gekoppeld aan de juiste titelbeschrijving in de catalogus. Vanaf dan is de digitale publicatie raadpleegbaar.

Samenwerking

Digitaliseringsprojecten

De collectie digitaliseren is arbeidsintensief. Het driekoppige team wordt daarom geregeld aangevuld met tijdelijke krachten en vrijwilligers. We zijn ook een veelgevraagde partner binnen grote samenwerkingsverbanden, waarbij de bibliotheek het te digitaliseren materiaal aanlevert. Dat doen we bijvoorbeeld voor Google Books, DBNL en de Gazet van Antwerpen. Natasja volgt al deze projecten van dichtbij op.

Beeldbank

Voor de ontsluiting van de digitale collecties ontwikkelde Musea en Erfgoed een aparte beeldbank. Natasja is applicatiebeheerder en werkt mee aan de verdere optimalisatie en nieuwe functionaliteiten (vb. tekstherkenning).

Onze prioriteiten

We kunnen onmogelijk alle werken digitaliseren. We werken volgens een systeem met prioriteiten.

Aanvragen klanten

Klanten die een reproductie aanvragen krijgen absolute voorrang. Zij krijgen hoogwaardige scans tegen betaling (12 euro per scan). Vaak gaan we zelf mee op zoek naar de juiste pagina of passage.

Nieuwe expo’s en publicaties

We krijgen vooral veel reproductieaanvragen bij nieuwe expo’s of publicaties. Die komen vooral van onze curatoren of van andere instellingen. Ook daarvoor maken we kwalitatief hoogstaande scans.

Losse aanvragen

We krijgen ook losse aanvragen van medewerkers en erfgoedpartners om bepaalde titels of deelcollecties te digitaliseren. Want misschien is een waardevol boek in slechte staat, wordt een stuk vaak opgevraagd of hebben we een bijzondere nieuwe aanwinst binnen. Zo digitaliseerden we bijvoorbeeld:

  • Alle reisgidsen
  • Alle almanakken
  • Adresboeken van Ratinckx

Scannen op verzoek

Elke klant kan ook een gemotiveerd verzoek indienen om een monografie die voor hem persoonlijk interessant is, te laten digitaliseren. Deze service is zelfs gratis. In overleg met de curatoren bepalen we of deze digitalisatie dan mogelijk is.

Contacteer de afdeling digitale collecties

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience staat altijd tot je dienst. Stel Natasja daarom je onderzoeksvragen rond onze digitale collecties. Haar dienst helpt je graag verder.

Natasja Schouterden

  • Werkt hier sinds 2014
  • Specialisatie: digitalisatie
  • Vraag haar alles over het gebruik van beeldmateriaal, of toegang tot auteursrechtelijk beschermde documenten

Contact: natasja.schouterden@antwerpen.be / 0470 72 20 88

Portretfoto_Natasja

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief