Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanbod voor onderwijs

Via introductiebezoeken aan onze bibliotheek en workshops rond informatiegeletterdheid en mediawijsheid maak je kennis met de Erfgoedbibliotheek, haar werking en haar rijke collectie.

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience ondersteunt leerkrachten en docenten in hun lessen. We laten leerlingen/cursisten op een interactieve manier kennis maken met ons cultureel erfgoed. We stimuleren informatiegeletterdheid, een onmisbare competentie in het huidige informatietijdperk.

Workshops en introductiebezoeken

 • Heldenflix: Hoe ridderverhalen uit de 16de eeuw doorwerken in de filmindustrie. We gaan creatief aan de slag met oude verhalen en verwerven zo scherpe inzichten in hoe het publiek nu nog steeds bespeeld wordt (voor 4de-6de secundair, gevorderde NT2-ers).
 • Slimmer zoeken op het web: We leren concrete tips om online zoekresultaten te verbeteren en kijken kritisch naar de voor- en nadelen van Google Zoeken. Ideaal als voorbereiding op eindwerken en geïntegreerde proeven (voor 3de graad secundair, leerkrachten).
 • Introductiebezoek: Bezoek achter de schermen en aan de historische Nottebohmzaal. We leren de werking van de Erfgoedbibliotheek kennen. Desgewenst leren we de catalogus gebruiken en we vragen werken uit de collectie op die ons kunnen helpen in onze informatiezoektocht (voor alle doelgroepen).
 • Geheime pers en propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog: Hoe betrouwbaar is informatie? Wat is censuur; propaganda? Met gevarieerde en authentieke bronnen verdiepen we ons in de wereld van het gedrukte verzet anno 1940-’45 (voor 3de graad secundair).
 • Zoeken in online krantenbanken: leer met slimme tips en handigheidjes door het digitale krantenaanbod binnen en buiten onze leeszaal te grasduinen (voor alle doelgroepen).
 • Voor individuele leerlingen/cursisten: Wil je je studenten individueel naar onze leeszaal sturen voor onderzoek of een opdracht? Wij maken je student online of aan het onthaal gratis lid via haar/zijn A-kaart. Heeft je student nog geen A-kaart? Geen probleem: wij maken er gratis één aan. In de leeszaal staat er steeds een medewerker klaar om je studenten wegwijs te maken en te ondersteunen.
 • Aanbod op maat: Wil je als leerkracht graag zelf les komen geven bij ons? Een project met ons opstarten? Verschillende formules combineren of ze aanpassen aan het profiel van jouw klas? Contacteer ons en we bekijken samen de mogelijkheden!
 • Voor leerkrachten/docenten:
  • Wil je in alle rust kennismaken met de Erfgoedbibliotheek en haar educatieve werking? Maak een afspraak met ons of spring onaangekondigd binnen voor een korte kennismaking en introductie.
  • Maak je gratis lid van onze Erfgoedbibliotheek en kom in onze leeszaal onze collectie en digitale bronnen gebruiken voor je lesvoorbereidingen. We staan steeds klaar om je vragen te beantwoorden of je te ondersteunen.
  • Heb je praktische of inhoudelijke vragen over onze collectie maar geraak je niet tot bij ons? Contacteer onze leeszaal en we helpen je zo snel mogelijk verder.
  • Rondleiding voor leerkrachten: Kom je binnenkort met je collega's de educatieve mogelijkheden van de Erfgoedbibliotheek ontdekken? Boek nu een rondleiding via mail.

Wie we zijn

De Erfgoedbibliotheek is ongeveer zo oud als de boekdrukkunst: bijna 6 eeuwen. Sinds 1481 verzamelen wij gedrukte informatie die verspreid wordt: alle mogelijke boeken, kranten, tijdschriften, atlassen, kaarten, strips,… Je kan het zo gek niet bedenken of we hebben het in onze collectie van meer dan 1,5 miljoen volumes. Verzamelen wij alles? Nee, wij verzamelen enkel alles wat te maken heeft met Nederlandse taal- en letterkunde, geschiedenis en (volks)cultuur in en rond Vlaanderen. In onze leeszaal kan iédereen élk collectiestuk opvragen en raadplegen, en beschik je als gebruiker over tientallen digitale bronnen die je helpen bij je onderzoek. Aan het mooiste pleintje van Antwerpen, het Hendrik Conscienceplein, vind je ook een van de best bewaarde geheimen van de Antwerpse binnenstad: de Nottebohmzaal. Deze pronkzaal (en tevens boekendepot) in de prachtige 17de-eewse Sodaliteit laat geen bezoeker onberoerd…

Contact

Wil je een workshop boeken? Heb je nog vragen? Mail ons op educatie_ehc@antwerpen.be of bel naar ons onthaal: 03/338.87.10. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Blijf op de hoogte van ons aanbod

Schrijf je in op de cultuurnieuwsbrief voor het onderwijs en blijf op de hoogte van wat de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en andere Antwerpse musea en cultuurhuizen (bibliotheken, culturele centra ...) te bieden hebben. Je ontvangt deze nieuwsbrief maximum drie keer per jaar.

Schrijf je in

Nieuw

Workshop: Heldenflix

4de tot 6de secundair

Terwijl ze interactief en creatief met oude verhalen aan de slag gaan, verwerven jongeren scherpe inzichten in hoe het publiek van nu wordt bespeeld.

Educatief aanbod

Workshop: Slimmer zoeken op het web

Derde graad secundair

Zoeken op het internet is ondenkbaar zonder zoekmachines. Google is daarbij marktleider. Maar op basis van welke criteria biedt Google zijn zoekresultaten aan? En hoe kun je zelf gerichter en slimmer zoeken met Google?

slimmer zoeken op het web

Slimmer zoeken op het web

Vind wat je zoekt op het internet met onze zoektips

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience presenteert handige tips om online te vinden wat je zoekt.

Introductiebezoeken

Alle graden en scholen

De Erfgoedbibliotheek stelt zich aan je voor: we bezoeken onze historische gebouwen, we duiken in de magazijnen en je ontdekt onze collecties en hoe je ze kan gebruiken.

Workshop: Geheime pers en propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog

Derde graad secundair

Kritisch leren omgaan met heden en verleden, feiten en leugens, is een competentie die ieder jong mens goed kan gebruiken in het huidige informatietijdperk. Met onze collectie onderzoeken jongeren de machinaties van pers en propaganda anno 1940-45.

Workshop: Zoeken in online krantenbanken

Alle geïnteresseerden

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience heeft meer dan 3.000 gedrukte krantentitels in haar bezit, naast digitale toegang tot duizenden actuele kranten. Tijdens deze workshop leert u met slimme tips en handigheidjes door het digitale krantenaanbod te grasduinen.

Gerelateerd

Foto: Victoriano Moreno

Leeszaal

In onze leeszaal kunt u alle collectiestukken van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience raadplegen. U kunt er ook onze digitale databanken doorzoeken en reproducties laten maken. En voor wie meer in detail kennis wil maken met de bibliotheek en haar erfgoedcollecties zijn er onze introductiesessies of workshops.

Digitale bronnen

Raadpleeg hier de digitale bronnen van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De snelste weg naar e-tijdschriften, beeldbanken, catalogi en digitale naslagwerken.

Collectie

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience verenigt meer dan vijf eeuwen Antwerpse en Vlaamse geschiedenis: u vindt er een unieke en volledige collectie, van zeldzame oude drukken over actuele publicaties tot populaire, hedendaagse tijdschriften. Op papier, op microfilm of digitaal.

Over de Erfgoedbibliotheek

Midden in de bruisende Antwerpse binnenstad ligt de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Ze bewaart en verzamelt al meer dan vijf eeuwen Vlaams cultureel erfgoed.