Overslaan en naar de inhoud gaan
Randprogramma_cultuurweekend

Extra bij de expo 'Helden in harnas'

Als aanvulling op de expo 'Helden in harnas' organiseert de Erfgoedbibiliotheek tal van activiteiten:

Rondleidingen

Expertrondleidingen Helden in harnas

Tijdens deze rondleidingen wandel je met expert Luc Joosten, Kevin Absillis of Elisabeth De Bruijn door de tentoonstelling. Hoe kijkt een kenner naar de tentoongestelde boeken? Naar welke wereld maakt hij een uitstap? Ongetwijfeld stof tot discussie!

Instaprondleiding Helden in harnas

Heb je graag wat meer uitleg bij de tentoonstelling Helden in harnas, maar kan je niet aansluiten bij een groep? Reserveer dan voor één van onze individuele instaprondleidingen.

Groepsrondleidingen

Helden in harnas

Anderhalf uur lang dompelt een gids je onder in de wereld van de eeuwenoude ridderverhalen. Van Karel ende Elegast tot Don Quichot. En alle andere ridderromans die in tussentijd werden gepubliceerd.

Lezingen

Nottebohmlezingen najaar 2021

Tijdens de vier Nottebohmlezingen dit najaar brengen we de middeleeuwse ridderwereld tot bij u. Inspiratie voor dit thema vormt de tentoonstelling ‘Helden in harnas’ die loopt vanaf 29 oktober 2021.

Podcast Nottebohmlezingen

Een van onze Nottebohmlezingen gemist? Of wilt u een lezing nog eens herbeluisteren? Thuis in de zetel of onderweg in de auto. Vanaf nu kunt u de Nottebohmlezingen altijd en overal beluisteren dankzij onze podcast.

Voor kinderen

© Laïka – fotograaf Phile Deprez.

Floris & Blancefloer, de kamishibai

Familievoorstelling
Geannuleerd

In een makkelijk te transporteren Japans miniatuurtheatertje (kamishibai) vertellen we al zingend het verhaal aan de hand van kleurplaten.

Koen Aelterman zeemonster

Atelier voor kinderen: ridders en monsters tekenen

door Koen Aelterman
Geannuleerd

Samen met Koen Aelterman zet je de ultieme ridder of het meest angstaanjagende monster op papier. 

Voor onderwijs

Workshop: Heldenflix

4de tot 6de secundair

Terwijl ze interactief en creatief met oude verhalen aan de slag gaan, verwerven jongeren scherpe inzichten in hoe het publiek van nu wordt bespeeld.

Het boek

publicatie Hih

Publicatie: Helden in harnas

Gedrukte ridderverhalen uit de 15de en 16de eeuw

Dit boek geeft aanvullende inzichten bij onze expo Helden in harnas. De auteurs gaan op zoek naar waar onze fascinatie voor heldhaftige avonturen, zwaardgevechten en hoofse liefde vandaan komt.

Over de expo

Helden in harnas

Ridderverhalen. Van Karel ende Elegast tot Don Quichot

 29 oktober 2021 t/m 23 januari 2022

Iedereen kent ridderverhalen over Karel de Grote en koning Arthur. Waarom spreken die verhalen vandaag nog tot de verbeelding?

Uit de Nottebohmkrant

helden in harnas

Expo Helden in Harnas

“Ridderromans hebben nu nog impact op Hollywoodfilms”

Het najaar van 2021 staat helemaal in het teken van onze expo: Helden in harnas. Dankzij wel vijftig unieke drukwerken en manuscripten kom je vanaf 29 oktober te weten hoe de oude ridderverhalen nog steeds invloed hebben op de moderne manier van verhalen vertellen, zoals bij Game of Thrones en de Star Wars-saga. Onze curatoren  geven je een preview van deze onmisbare tentoonstelling.

stercken hercules

Favorieten van de curatoren

Expo 'Helden in harnas'

Steven Van Impe, Elisabeth De Bruijn en Marie-Charlotte Le Bailly cureerden de expo Helden in harnas. Ontdek welke ridderroman zij als favoriet verkiezen.

(Her)bekijk

Helden in harnas

De curatoren vertellen

Minidocumentaires 'Helden in harnas'

De curatoren van de expo 'Helden in harnas' vertellen over de populariteit en veelvormigheid van ridderverhalen uit de 15e en 16e eeuw en over de rol van Antwerpen in de internationale riddermarkt van toen. 

Helden in harnas animatie

Avontuurlijke ridderverhalen

Uit de expo 'Helden in harnas'

(Her)bekijk de animatiefilmpjes van de ridderverhalen bij de expo 'Helden in harnas'.