Overslaan en naar de inhoud gaan

Jef Geys overleden

Enkele jaren terug schonk Geys meerdere edities van zijn Kempens Informatieblad aan de Erfgoedbibliotheek. Wie meer wil weten over zijn leven en werk kan deze bladen online raadplegen.

16.02.2018

Geys overleed op 83-jarige leeftijd. Hij wordt beschouwd als een van de invloedrijkste naoorlogse Belgische kunstenaars. Zijn divers oeuvre omvat foto’s, sculpturen, installaties, schilderijen … Hij nam deel aan alle grote kunstmanifestaties van zijn tijd, zoals de Biënnale van Venetië, Documenta in Kassel en Chambres d'Amis in Gent. In zijn werk becommentarieert Geys het alledaagse leven en de kwaliteit van het bestaan. Door het ‘volkse’ leven en door faits divers te registreren, confronteert hij de kijker met zijn leven en de clichés daarin.

Ter ondersteuning van zijn tentoonstellingen en projecten werkte Geys sinds 1965 het ‘Kempens Informatieblad’ uit. Het blad heeft duidelijk een artistieke functie en speelt een essentiële rol binnen zijn oeuvre als een soort van tentoonstellingscatalogus. Daarnaast werkte hij ook aan het ‘Kempens informatieboek’, een uitgebreidere vorm van het blad.

In 2009 schonk Geys 27 edities van het Kempens Informatieblad aan de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Het Kempens Informatieboek bezitten we sinds 2012. Met zijn toestemming werden ze allemaal gedigitaliseerd en kan u ze vrij online raadplegen. Sindsdien brachten we ook de nieuwe uitgaven van de krant en het jaarboek meteen online.

In de collectiebeschrijving vindt u meer achtergrondinformatie over de werken van Jef Geys in ons bezit. Vanuit de catalogus kan u zijn gedigitaliseerde publicaties raadplegen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief