Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto: Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Krantenarchief aangevuld

Op woensdag 27 september ontvingen we acht paletten met negentiende-eeuwse kranten. Het gaat om een overdracht van de Nieuw Rotterdamsche Courant uit 1864-1909, de krant die tegenwoordig NRC-Handelsblad heet. We nemen deze collectie over van de KU Leuven Bibliotheken.

27.09.2017

Binnen het netwerk van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek bestaan afspraken over de bewaring van buitenlandse kranten. Gezien de krimpende depotruimte is het niet meer realistisch om op verschillende plaatsen een volledige collectie te bewaren van elke belangrijke buitenlandse krant. Daarom engageren de universiteitsbibliotheken van Gent en Leuven en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience zich om ieder een beperkt aantal buitenlandse kranten in depot te nemen. Ze bewaren deze titels zo volledig mogelijk en in de best mogelijke omstandigheden.

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience treedt op als depothouder voor het NRC-Handelsblad en de Frankfurter Allgemeine Zeitung. De KU Leuven bewaart Die Zeit, The Times en El Pais, in Gent kan je Le Monde en De Volkskrant raadplegen. Zo is er zekerheid dat deze titels op tenminste één plaats in Vlaanderen beschikbaar zijn.

Dankzij de aanvulling vanuit Leuven is onze collectie van de Nieuwe Rotterdamsche Courant nagenoeg volledig. Binnenkort ontvangen we een tweede levering historische kranten die onze collectie aanvult: de jaren 1977-1999 van de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Meld je aan voor de nieuwsbrief