Welkom in onze leeszaal
Tot 150 personen per dag
In onze leeszaal kunnen gebruikers collectiestukken raadplegen, digitale databanken doorzoeken en reproducties aanvragen. We ontvangen in normale tijden, op de drukste momenten, tot wel 150 gebruikers per dag, elk met eigen wensen en projecten. Om iedereen vlot te helpen en tegelijkertijd ook stilte te bewaren in de leeszaal, coördineert Peter een stevig team van 7 personen.
Kwetsbare stukken raadplegen
Een stuk uit de collectie ter plaatse raadplegen is heel anders dan een boek uitlenen van de openbare bibliotheek. Onze collectie is enorm kwetsbaar. We helpen daarom de gebruikers in de leeszaal om werken aan te vragen uit het magazijn, en die te consulteren op een heel zorgvuldige manier. Bij oudere boeken geven we beschermende ondersteunende kussens mee zodat het risico op schade beperkt blijft.
Mensen leiden naar de collectie
Opzoeken in de catalogi
Via onze catalogi vinden gebruikers de juiste informatie terug. Die bestaan al veel langer dan Google, opzoeken gaat veel minder intuïtief. We helpen daarom mensen vertrouwd te maken met onze tools en de juiste zoekstrategie te bepalen. Zeker voor wie dit voor het eerst doet, is extra opzoekadvies geen overbodige luxe.
Blijven optimaliseren
Populaire zoekrobots hebben ons anders doen zoeken naar informatie. Onze systemen zijn daarop nog niet voorzien. We blijven ze daarom verder ontwikkelen en optimaliseren zodat de catalogi ook mobiel makkelijker te doorzoeken zijn, en steeds intuïtiever.
Workshops rond informatiegeletterdheid
Voor klassen met hun docent hebben we rondleidingen op maat, aangepaste workshops en groepsopdrachten. We leren hen snel en slim informatie vinden en die ook correct te interpreteren. Informatiegeletterdheid bijbrengen is tenslotte een van onze kerntaken. Op die manier leiden we de leerlingen ook toe naar onze collectie. Zo kennen ze onze instelling, nog voor ze naar het hoger onderwijs gaan.
Online diensten
Vragen via mail
Steeds meer onderzoekers vinden de weg online naar de Erfgoedbibliotheek. Elke dag krijgen we vragen binnen via mail. Dat gaat van inschrijvingen als lid tot aanvragen om stukken te scannen, en zelfs kleine of grotere opzoekwerken. Met zijn ruime ervaring binnen de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience beheert Peter samen met zijn team de algemene mailbox, zodat vragen van lezers, onderzoekers en andere klanten snel door de juiste collega’s kunnen worden beantwoord.
Online lezersservices
Peter zorgt ook voor de verdere optimalisering van de online lezersservices. Bij de vernieuwing van een lidmaatschap kwam heel wat administratie te pas. Dat kan tegenwoordig makkelijker online via geautomatiseerde mails. De Erfgoedbibliotheek heeft gemiddeld 3.600 actieve leden (vooral studenten), dat aantal gaat er elk jaar op vooruit. Sinds 2020 is er exclusief voor leden een gratis scanservice als ze een tijdschriftartikel of hoofdstuk uit een boek nodig hebben.
Interesse voor oud nieuws
Onze topper zijn de historische kranten
We hebben enorm grote krantencollecties. Het behoud en beheer van dagbladen vraagt een aparte expertise, net omdat krantenpapier zo dun en kwetsbaar is. Daarom stoten zelfs de grote mediaconcerns hun krantenarchieven af. In de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience worden ze bewaard in optimale omstandigheden.
Het volledige archief van de Gazet van Antwerpen
De absolute nummer één is de Gazet van Antwerpen. Die hebben we volledig gedigitaliseerd, sinds de eerste uitgave van 1891. Met succes: veel mensen houden ervan de voorpagina op te zoeken van de gazet op hun geboortedag. Anderen vinden er zelfs oude vrienden en klasgenoten door terug.
Contacteer de lezersdiensten
De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience staat altijd tot je dienst. Stel het team van Peter daarom je vragen rond lezersdiensten. Ze helpen je graag verder.
Peter Rogiest
- Werkt hier sinds 2006
- Studeerde Germaanse filologie en bibliotheek- en informatiewetenschappen
- Zat altijd al in het bibliotheekwezen, sinds 1996
- Specialisatie: naslagwerken, kunsthistorische literatuur, Nederlandse en Engelse literatuur, culturele antropologie
- Spreekt ook vlot Engels en Spaans
- Contact: peter.rogiest@antwerpen.be / 0470 66 30 32