Overslaan en naar de inhoud gaan
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Nieuwe foto opstelling

De reproductieafdeling van de Consciencebibliotheek beschikt sinds enkele maanden over nieuwe digitaliseringsapparatuur. De nieuwe fotografie opstelling kan maar liefst honderden opnames per uur maken. Ons digitaliseringsbeleid krijgt zo een enorme duw in de rug.

31.01.2017

In 2015 besloten we om het microfilmen van de collectie volledig stil te leggen en volop in te zetten op een uitsluitend digitaal reproductiebeleid. Om zowel een hoge scankwaliteit als een hoge verwerkingssnelheid te garanderen, was het nodig om zeer gericht nieuwe apparatuur aan te kopen. Onze keuze viel op een semiautomatische fotografie opstelling met V-vormige boekenwip en twee camera’s. Met dit toestel kan de reproductie afdeling grote hoeveelheden materiaal zeer snel verwerken, en kan ze vanaf nu ook haar focus leggen op de digitalisering van seriële publicaties zoals kranten en tijdschriften.

Deze materiaalsoort is vaak in zeer slechte staat en kan in sommige gevallen zelfs niet meer geraadpleegd worden door het publiek wegens te broos papier. Dankzij de nieuwe, snelle reproductiemethode kunnen ook deze materialen nu in huis gedigitaliseerd worden - wat uiteraard ook een grote impact zal hebben op de aangroei van onze gedigitaliseerde collectie.

Op deze manier werkt de Consciencebibliotheek verder aan het maximaal digitaal ontsluiten van haar rijke collectie, zodat deze beschikbaar wordt gesteld en geraadpleegd kan worden door een grote groep lezers, waar ook ter wereld.

Wenst u meer informatie? Wilt u een reproductie bestellen uit onze collectie? Neem contact op met ons reproductieafdeling via mail.

Meld je aan voor de nieuwsbrief