Overslaan en naar de inhoud gaan

Schatten van de Nottebohmzaal

Gegidste zomerrondleidingen voor individuele bezoekers

De magische Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen is slechts in uitzonderlijke gevallen toegankelijk voor het publiek. Deze zomer echter zwaaien de deuren van de mooiste historische bibliotheekruimte van België opnieuw open. Van juli tot en met september kan het publiek elke donderdag en vrijdag aansluiten bij een gegidste rondleiding voor individuele bezoekers. In een groep van maximum 15 personen maken bezoekers kennis met de prachtige zaal, de rijke collectie en 400 jaar geschiedenis van het gebouw, het plein en de bibliotheek. 

Koop uw ticket

Het hoge plafond, de gietijzeren gaanderij, de bustes van belangrijke humanisten en mecenen, de duizenden oude boekbanden in torenhoge boekenkasten, een globepaar van Blaeu en de krakende houten vloeren maken van de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience één van de mooiste bibliotheekruimtes van België.

"Harry Potter en zijn vrienden zouden zomaar uit een van de nissen van de Nottebohmzaal tevoorschijn kunnen komen. Dankzij haar magische karakter was de zaal al van verschillende films het decor, bijvoorbeeld van de promotiefilm 'The Book of Wisdom' van Tomorrowland in 2019." - zegt An Renard, directeur van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

In deze prachtige zaal bewaart de Erfgoedbibliotheek een groot deel van haar boekencollectie. De eerste 140.000 titels uit de catalogus staan hier zij aan zij. Van Nederlandse letterkunde, over algemene kunst- en cultuurgeschiedenis tot de begindagen van de stad Antwerpen. Deze magische plek, in het oudste gedeelte van de bibliotheek, is ook de schatkamer voor een aantal kostbare schenkingen en topstukken uit de collectie, zoals de globes van Blaeu en een Egyptische dodenpapyrus.

Tijdens deze gegidste rondleiding 'Schatten van de Nottebohmzaal' voor individuele bezoekers maak je, onder begeleiding van een ervaren gids, een historische trip, van begin zeventiende eeuw tot vandaag. Tijdens deze rondleiding van 90 minuten krijgen de bezoekers een introductie tot de Erfgoedbibliotheek en de blikbangers in haar collectie, en tot de geschiedenis van het gebouw en het Hendrik Conscienceplein. 

Blikvangers

Blikvanger in de Nottebohmzaal is het globepaar van Blaeu. De hemel- en aardglobe zijn bijna 400 jaar oud en werden ontworpen door Willem Janszoon Blaeu. Ook de Egyptische kast spreekt tot de verbeelding. De kast is versierd met Egyptische figuren uit houtsnijwerk en kan worden geopend met een speciale sleutel. In deze kast bewaart de Erfgoedbibliotheek twaalf monumentale boekbanden van Denkmaeler aus Aegypten und Aethiopien, over het eerste grootscheepse veldonderzoek van de egyptologie door Karl Richard Lepsius. Het oudste stuk uit de collectie is evenwel geen boek, maar een drieduizend jaar oude dodenpapyrus. Dit fragiele werk ligt veilig opgeborgen in het donker. Tijdens deze rondleiding toont de gids het wonderlijke verhaal van de tocht van Djed-Maät-ious-anch door het dodenrijk.

Ook bijzonder is de literaire kist van Maarten Inghels, die deze zomer tijdelijk halt houdt in de Nottebohmzaal. In 1621 ontsnapte Hugo de Groot uit de gevangenis door zich in een boekenkist te verstoppen. 400 jaar later deed Maarten Inghels deze verdwijntruc nog een keer over.

Voorproefje

Benieuwd? Neem alvast virtueel een kijkje in de Nottebohmzaal ...

Bekijk de tour op je volledige scherm

Praktisch

  • 1 juli 2021 t/m 30 september 2021, elke donderdag en vrijdag, telkens om 10 uur, 11.30 uur en 14 uur
  • Koop uw ticket vooraf online
  • Maximum 15 personen per groep
  • Prijs: 10 euro per persoon
  • Mondmasker dragen is verplicht
  • Binnen zittend omwille van de coronamaatregelen
  • De gids wacht u een kwartiertje voor aanvang op aan de ingang op het Hendrik Conscienceplein
  • Deel uw bezoek gerust met ons via sociale media, tag @consciencebibliotheek. We delen de leukste foto's graag op onze kanalen