Overslaan en naar de inhoud gaan
Nottebohmzaal

Schatten van de Nottebohmzaal

UITVERKOCHT. Gegidste zomerrondleidingen voor individuele bezoekers.

UITVERKOCHT. De magische Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen is slechts in uitzonderlijke gevallen toegankelijk voor het publiek. In de zomer echter zwaaien de deuren van de mooiste historische bibliotheekruimte van België opnieuw open. Van half juni tot en met half september kan het publiek elke donderdag en vrijdag aansluiten bij een gegidste rondleiding voor individuele bezoekers. Je maakt kennis met de prachtige zaal, de rijke collectie en 400 jaar geschiedenis van het gebouw, het plein en de bibliotheek. Als kers op de taart pik je de zomerexpo van Camiel Van Breedam mee. 

Tickets UITVERKOCHT

Het hoge plafond, de gietijzeren gaanderij, de bustes van belangrijke humanisten en mecenen, de duizenden oude boekbanden in torenhoge boekenkasten, een globepaar van Blaeu en de krakende houten vloeren maken van de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience één van de mooiste bibliotheekruimtes van België.

"Harry Potter en zijn vrienden zouden zomaar uit een van de nissen van de Nottebohmzaal tevoorschijn kunnen komen. Dankzij haar magische karakter was de zaal al van verschillende films het decor, bijvoorbeeld van de promotiefilm 'The Book of Wisdom' van Tomorrowland in 2019."

In deze prachtige zaal bewaart de Erfgoedbibliotheek een groot deel van haar boekencollectie. De eerste 140.000 titels uit de catalogus staan hier zij aan zij. Van Nederlandse letterkunde, over algemene kunst- en cultuurgeschiedenis tot de begindagen van de stad Antwerpen. Deze magische plek, in het oudste gedeelte van de bibliotheek, is ook de schatkamer voor een aantal kostbare schenkingen en topstukken uit de collectie, zoals de globes van Blaeu en een Egyptische dodenpapyrus.

Tijdens de gegidste rondleiding 'Schatten van de Nottebohmzaal' voor individuele bezoekers maak je, onder begeleiding van een ervaren gids, een historische trip, van begin zeventiende eeuw tot vandaag. Tijdens deze rondleiding van 90 minuten krijgen de bezoekers een introductie tot de Erfgoedbibliotheek en de blikvangers in haar collectie, en tot de geschiedenis van het gebouw en het Hendrik Conscienceplein. Ook de expo met werk van Camiel Van Breedam is dan exclusief te zien.

 

Blikvangers

Blikvanger in de Nottebohmzaal is het globepaar van Blaeu. De hemel- en aardglobe zijn bijna 400 jaar oud en werden ontworpen door Willem Janszoon Blaeu. Ook de Egyptische kast spreekt tot de verbeelding. De kast is versierd met Egyptische figuren uit houtsnijwerk en kan worden geopend met een speciale sleutel. In deze kast bewaart de Erfgoedbibliotheek twaalf monumentale boekbanden van Denkmaeler aus Aegypten und Aethiopien, over het eerste grootscheepse veldonderzoek van de egyptologie door Karl Richard Lepsius. Het oudste stuk uit de collectie is evenwel geen boek, maar een drieduizend jaar oude dodenpapyrus. Dit fragiele werk ligt veilig opgeborgen in het donker. Tijdens deze rondleiding toont de gids het wonderlijke verhaal van de tocht van Djed-Maät-ious-anch door het dodenrijk.

Voorproefje

Benieuwd? Neem alvast virtueel een kijkje in de Nottebohmzaal ...

Bekijk de tour op je volledige scherm

Zomerexpo Camiel Van Breedam

Tijdens de zomermaanden exposeert kunstenaar Camiel Van Breedam een 40-tal boekcollages in de Nottebohmzaal. De werken die Van Breedam tentoonstelt, grijpen allemaal terug naar zijn liefde voor boeken en literatuur. Met veel bewondering praat hij over de zwarte humor en het sarcasme in het werk van Thomas Bernhard, en over het werk van William Faulkner. Naast de inhoud is voor Van Breedam ook het tactiele van belang. Hij ‘recycleert’ oude boeken en ontdoet ze van hun oorspronkelijke verhalen.

Camiel Van Breedam

De boekcollages van Camiel Van Breedam kan je van 15 juni tot 11 september 2022 bekijken in de Nottebohmzaal. Ze zijn elke donderdag en vrijdag exclusief te bewonderen tijdens de gegidste rondleiding 'Schatten van de Nottebohmzaal'. 

Praktisch

  • Koop je ticket vooraf online
  • 16 juni 2022 t/m 9 september 2022, elke donderdag en vrijdag, telkens om 10 uur, 11.30 uur en 14 uur
  • Rondleiding van 90 minuten 
  • Maximum 15 personen per groep
  • Prijs: 10 euro per persoon
  • De gids wacht u een kwartiertje voor aanvang op aan de ingang op het Hendrik Conscienceplein
  • Deel uw bezoek gerust met ons via sociale media, tag @consciencebibliotheek. We delen de leukste foto's graag op onze kanalen
  • UITVERKOCHT

Meld je aan voor de nieuwsbrief