Overslaan en naar de inhoud gaan

Grenzenloze avonturenboeken

Zin in een weerzien met de helden uit de avonturenboeken van uw jeugd? Deze tentoonstelling neemt u mee op een spannende reis langs iconische verhalen.

De klassiekers

Wie kent ze niet, de helden uit de klassiekers? We leefden mee met de avonturen van Ivanhoe, Robinson Crusoë, Pippi Langkous, Suske en Wiske en zelfs Odysseus.

Zeeverhalen

Er wordt weleens gezegd dat de wereld van het zeeverhaal een mannenwereld is, met een strikte hiërarchie: de kapitein als ervaren zeebonk lijnrecht tegenover de scheepsjongen.

Indianenverhalen

De laatste der Mohikanen: indianen- en missieverhalen

Indianenavonturen waren altijd enorm populair. Uit de pedagogische hoek kwam er echter ook veel kritiek: moord en geweld zouden niet geschikt zijn voor kinderen.

Reis- en fantasieverhalen

Reis naar de maan: reis- en fantasieverhalen

Zowel in de reisverhalen van Paul D'Ivoi als in die van Jules Verne komen verschillende, toen nog futuristische vervoersmiddelen voor, zoals onderzeeërs, grote vliegtuigen en raketten.

Series en strips

De grootste kritiek op avonturen in serievorm is dat zij allemaal hetzelfde plot zouden hebben, met steeds slechts een ietwat afwijkende invulling. De herhaling blijkt echter de voorwaarde te zijn van de enorme successen van veel series.

Meld je aan voor de nieuwsbrief