Overslaan en naar de inhoud gaan
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, foto: LUCID

Aanbod voor onderwijs

Via introductiebezoeken aan onze bibliotheek en workshops rond informatiegeletterdheid en mediawijsheid maak je kennis met de geschiedenis van de Erfgoedbibliotheek, haar werking en haar rijke collectie. 

Scholen boeken hun workshops met begeleider via Experience Antwerp. Kom je met meerdere klassen? Contacteer ons en we bekijken samen wat mogelijk is qua parallelsessies bij ons (zie hieronder) en/of bij onze zusterinstellingen!

Nieuw

Sfeerbeeld workshop Mediascanners

Workshop: Mediascanners

3de graad secundair

Multimediaal bordspel met newsroom-vibe rond bronnen uit WO II. Jongeren trainen hun mediaskills en gaan samen op zoek naar de tijdloze mechanismen achter massacommunicatie.

Workshops en introductiebezoeken

Workshop Cirkelhelden in de Nottebohmzaal

Workshop: Cirkelhelden

3de graad basisonderwijs en 1ste jaar secundair

Interactiviteit en leesplezier zijn troef in deze workshop waarin jonge tieners (eerste) stappen zetten richting inzicht, verhaalanalyse, leeshonger, presentatie en eigen creatie.

Workshop: Heldenflix

4de tot 6de secundair

Terwijl ze interactief en creatief met oude verhalen aan de slag gaan, verwerven jongeren scherpe inzichten in hoe het publiek van nu wordt bespeeld.

Introductiebezoek

Alle graden en scholen

De Erfgoedbibliotheek stelt zich aan je voor: we bezoeken de historische gebouwen, duiken achter de schermen en ontdekken de collectie en hoe je ze kan gebruiken.

Workshop: Slimmer zoeken op het web

3de graad secundair - ASO/KSO/TSO

Zoeken op het internet is ondenkbaar zonder zoekmachines, maar er is zo veel meer. In deze workshop bereid je je maximaal voor op het opzoekwerk voor je eindwerk of geïntegreerde proef.

Workshop: Zoeken in online krantenbanken

Alle geïnteresseerden

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience heeft meer dan 3.000 gedrukte krantentitels in haar bezit, naast digitale toegang tot duizenden actuele kranten. Tijdens deze workshop leert u met slimme tips en handigheidjes door het digitale krantenaanbod te grasduinen.

Zelf aan de slag

slimmer zoeken op het web

Slimmer zoeken op het web

Vind wat je zoekt op het internet met onze zoektips

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience presenteert handige tips om online te vinden wat je zoekt.

Collectie raadplegen

In onze bibliotheek wacht een uitgebreide collectie – van bijzondere boeken, over lang vergeten tijdschriften, tot uitgebreide naslagwerken.

Lichtkrant in de leeszaal

Digitale bronnen

Raadpleeg hier de digitale bronnen van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De snelste weg naar e-tijdschriften, beeldbanken, catalogi en digitale naslagwerken.

Scannen op verzoek

Kunnen we uw onderzoek vooruithelpen met het scannen van een of enkele publicaties uit onze collectie? Dien een digitaliseringsverzoek in.

Educatie als speerpunt

Educatie heeft een centrale plek in de werking van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. We stellen zowel onze collectie als onze programmatie ter beschikking van leerkrachten en docenten. We streven naar een aanbod op maat. Via een waaier aan activiteiten laten we leerlingen en cursisten kennismaken met ons culturele erfgoed. We zetten in op informatiegeletterdheid en mediawijsheid, belangrijke vaardigheden in dit informatietijdperk. Hiervoor zoeken we naar interactieve formats en ontwikkelen nieuwe workshops.

In onze huidige Nottebohmkrant (najaar 2023) wijden we een apart katern aan ons onderwijsaanbod en laten we een aantal experts aan het woord. Hieronder vind je de digitale versie van het onderwijskatern. Veel leesplezier!

Aanbod op maat

Wil je als leerkracht graag zelf les komen geven bij ons? Een project met ons opstarten? Verschillende formules combineren of ze aanpassen aan het profiel van jouw klas? Contacteer ons en we bekijken samen de mogelijkheden!

Voor individuele leerlingen/cursisten

Wil je je studenten individueel naar onze leeszaal sturen voor onderzoek of een opdracht? Wij leggen in samenspraak met jou de juiste materialen klaar (boeken, tijdschiften, kranten...).

Wij maken je student online of aan het onthaal gratis lid via haar/zijn A-kaart. Heeft je student nog geen A-kaart? Geen probleem: wij maken er gratis één aan. In de leeszaal staat er steeds een medewerker klaar om je studenten wegwijs te maken en te ondersteunen.

Voor leerkrachten/docenten

  • Wil je in alle rust kennismaken met de Erfgoedbibliotheek en haar educatieve werking? Maak een afspraak met ons of spring onaangekondigd binnen voor een korte kennismaking en introductie.
  • Maak je gratis lid van onze Erfgoedbibliotheek en kom in onze leeszaal onze collectie en digitale bronnen gebruiken voor je lesvoorbereidingen. We staan steeds klaar om je vragen te beantwoorden of je te ondersteunen. Check onze openingsuren hier.
  • Heb je praktische of inhoudelijke vragen over onze collectie maar geraak je niet tot bij ons? Contacteer onze leeszaal en we helpen je zo snel mogelijk verder.
  • Rondleiding voor leerkrachten: kom je binnenkort met je collega's de educatieve mogelijkheden van de Erfgoedbibliotheek ontdekken? Boek nu een rondleiding via mail.
  • Wil je jullie pedagogische studiedag bij ons houden, gecombineerd met een rondleiding, workshop of lezing voor jouw schoolteam? Mail ons en we bekijken samen de mogelijkheden.

Klimaatbewustzijn en ecoburgerschap   🌳

Wist je dat onze collectie zich perfect leent tot (historisch) onderzoek rond ecologie en klimaat? Zo gebruikte Geert Buelens overvloedig materiaal uit onze Erfoedbibliotheek voor zijn bekroonde boek Wat we toen al wisten : de vergeten groene geschiedenis van 1972. Hij kwam er in het najaar van 2022 een lezing over geven (herbeluister). Stadsgroenexpert Bart Tritsmans (vakgroep geschiedenis, UA) laat zich eveneens inspireren door zowel onze locatie (het Conscienceplein is het eerste autovrije plein van Antwerpen) als onze collectie. Lees zijn boek Bomen zijn waardevolle bijkomstigheden in onze leeszaal of herbeluister de lezing die hij daarvoor gaf bij ons in 2016. Ook voor het Centrum Agrarische Geschiedenis is onze leeszaal een vaste stop in de voorbereiding van haar expo's en projectpagina's.

Scroll naar onder op deze pagina voor meer inspiratie rond dit thema. En aarzel niet om ons te contacteren: samen zoeken we naar de juiste bronnen voor jouw onderzoeksproject.

Contact

Wil je een workshop boeken? Heb je nog vragen? Mail ons op educatie_ehc@antwerpen.be of bel naar ons onthaal: 03/338.87.10. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

dynamoOPWEG

Gratis met de klas (max. 30 personen) met De Lijn naar onze locatie? Vraag je gratis vervoersbewijs aan via dynamoOPWEG.

Blijf op de hoogte van ons aanbod

Schrijf je in op de cultuurnieuwsbrief voor het onderwijs en blijf op de hoogte van wat de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en andere Antwerpse musea en cultuurhuizen (bibliotheken, culturele centra ...) te bieden hebben. Je ontvangt deze nieuwsbrief maximum drie keer per jaar.

Schrijf je in

Wat vind je van ons?

Suggesties? Complimenten? Ideeën om ons onderwijsaanbod nog aantrekkelijker te maken? In deze online bevraging kan je alles kwijt!

Meld je aan voor de nieuwsbrief