Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto: Victoriano Moreno Foto: Victoriano Moreno

Leeszaal

In onze leeszaal kunt u alle collectiestukken van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience raadplegen. U kunt er ook onze digitale databanken doorzoeken en reproducties laten maken. En voor wie meer in detail kennis wil maken met de bibliotheek en haar erfgoedcollecties zijn er onze introductiesessies of workshops.

Openingstijden leeszaal

De leeszaal is vrij toegankelijk op deze momenten:

Tijdens het academiejaar (15 september – 15 juni)
Ma, di en do: 9 – 18 uur
Woe: 9 – 20 uur
Vrij: 9 – 17 uur
Za: 9 – 13 uur

Tijdens de zomerperiode (16 juni – 14 september)
Ma tot en met vrij: 9 – 17 uur

Gratis lidmaatschap

Bent u nog geen lid van onze bibliotheek? Vraag dan eerst uw GRATIS LIDMAATSCHAP aan.

Veiligheidsmaatregelen

Wij volgen de corona-maatregelen in de samenleving. Een mondkapje is niet langer verplicht. Wij vragen onderstaande maatregelen te blijven respecteren:

  • Houdt zo veel mogelijk 1.5 m afstand.
  • Was of ontsmet uw handen regelmatig. Pompjes met handgel worden aan alle balies voorzien, evenals ontsmettende sprays waarmee u zelf uw tafel, stoel of computer kunt ontsmetten.
  • Blijf thuis als u zich ziek voelt. U kan uw informatievragen ook via onze digitale dienstverlening doen (zie verder).

Vraag uw boeken en tijdschriften op voorhand op

Om een bezoek aan de leeszaal zo efficiënt mogelijk te organiseren vragen we om de boeken, tijdschriften of kranten die u wil raadplegen zo veel mogelijk op voorhand online via de catalogus te reserveren.

Ondervindt u problemen bij het bestellen van werken uit onze catalogus? We leggen het hier stap voor stap uit.

Werken die u via de catalogus gereserveerd hebt, blijven twee weken beschikbaar op uw naam in de leeszaal.

Computers en microfilm

Computers en microfilmtoestellen kunnen vrij gebruikt worden (zonder reservatie).

Scannen en fotokopiëren

U kunt de fotokopieer- en scantoestellen zelf gebruiken. Scans zijn gratis, prints zijn betalend. Vraag vooraf meer informatie aan één van onze leeszaalmedewerkers.

Cashvrij betalen

In de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience betaal je cashvrij. 
We aanvaarden Bancontact, Mastercard, Maestro, VISA en V Pay. Je kan ook betalen met QR code, Discover, Diners, JCB, CUP en Visa Electron.

Digitale dienstverlening

We blijven u ook vanop afstand verder helpen. Wij scannen gratis artikels uit tijdschriften, hoofdstukken uit boeken, bijdrages uit catalogi, etc. voor u in en mailen ze door. Indien u een goed zicht heeft op welke informatie u zoekt, hoeft u niet naar de bibliotheek te komen. In de mate van het mogelijke helpen wij u ook verder bij andere informatievragen via mail of telefoon: +32 3 338 87 10.
Bent u nog geen lid van onze bibliotheek? Vraag uw gratis lidmaatschap hier aan en bezorg ons vervolgens uw (scan)vragen uitsluitend via mail.

Toegankelijkheid en bereikbaarheid

Plan uw bezoek aan de leeszaal

Leeszaalreglement

Goede afspraken maken goede vrienden. Door gebruik te maken van onze leeszaal verklaart u zich akkoord met ons leeszaalreglement.

Collectie raadplegen

In onze bibliotheek wacht een uitgebreide collectie – van bijzondere boeken, over lang vergeten tijdschriften, tot uitgebreide naslagwerken. Ze worden niet uitgeleend, maar u mag ze wel in alle rust raadplegen in de leeszaal..

Catalogus

Catalogus

Ga naar onze online catalogus

Foto's, scans en kopieën

Sommige werken uit onze collectie kan u zelf scannen, kopiëren of fotograferen. Of u kan een hoogwaardige scan laten maken in ons digitaal atelier.

Online bestellen

Een stap-voor-stapgids

Wilt u een van de werken uit onze collectie online bestellen om in te kijken? Ontdek stap voor stap hoe u dat precies doet.

Bekijk ook

Sluitingsdagen

De leeszaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience verwelkomt u graag het hele jaar door – met uitzondering van enkele feestdagen en op zondagen.

Ontdek onze digitale publicaties

Sinds 2006 digitaliseert de Erfgoedbibliotheek publicaties uit haar collecties. Ook publicaties die origineel digitaal verschijnen worden verzameld. Vandaag telt deze digitale deelcollectie meer dan 4.500 exemplaren, die u bijna allemaal van thuis uit kan raadplegen.

Leeszaalreglementen Antwerpse musea

Verschillende Antwerpse musea hebben een publiek toegankelijke leeszaal. Om een gecombineerd bezoek gemakkelijker te maken werden de leeszaalreglementen zo veel als mogelijk op elkaar afgestemd.

Niet te missen

slimmer zoeken op het web

Slimmer zoeken op het web

Vind wat je zoekt op het internet met onze zoektips

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience presenteert handige tips om online te vinden wat je zoekt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief