Overslaan en naar de inhoud gaan
lezer in de leeszaal Ans Brys

Collectie raadplegen

In onze bibliotheek wacht een uitgebreide collectie – van bijzondere boeken, over lang vergeten tijdschriften, tot uitgebreide naslagwerken. Ze worden niet uitgeleend, maar je mag ze wel in alle rust raadplegen in de leeszaal.

De leeszaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is een studie- en stilteplek, waar je de boeken, tijdschriften en andere materialen uit onze collectie raadpleegt, of waar je in alle rust komt studeren. Je maakt vlot gebruik van ons draadloos internet. 

Er zijn werkplekken om de collectie te raadplegen en plekken om microfilms te bekijken of op het internet te surfen. Reserveren is niet nodig: geef wel even je lidkaart (A-kaart of studentenkaart, de kaart waarmee je je inschreef) aan het onthaal, zodat we jouw bezoek kunnen registreren. 
Nog geen lid? Maak je dan gratis lid van onze bibliotheek.

Raadpleeg onze publicaties

Onze publicaties worden niet uitgeleend, maar je kan ze als ingeschreven gebruiker raadplegen in onze leeszaal. Reserveer het gewenste werk via onze bibliotheekcatalogus. Dat kan vanuit de leeszaal – het werk ligt dan 20 minuten later voor je klaar aan de balie – of vooraf online, zodat het werk voor je klaarligt bij je eerstvolgende bezoek.

Enkele honderden naslagwerken kan je vrij consulteren – sommige zijn ook digitaal beschikbaar. En de lopende jaargang van veelgevraagde tijdschriften en de kranten van de dag liggen steevast klaar aan de balie.

Laat opzoekingen uitvoeren

Wie niet tot bij onze bibliotheek raakt, kan een van onze medewerkers een opzoeking laten uitvoeren: korte opzoekingen (die minder dan 30 minuten in beslag nemen) zijn gratis, anders betaal je 37 euro per uur, aangevuld met de kosten voor de kopieën of scans en hun verzending.

Vraag jouw opzoeking aan via mail of op het nummer 03/338.87.34.

Bijzondere werken

Voor sommige collectiestukken – zoals de oude drukken en handschriften, of de publicaties op microfilm – gelden specifieke afspraken. Afhankelijk van het document kan je er foto’s, scans of kopieën van maken. Hoogwaardige scans kan je bestellen via het reproductieatelier van de bibliotheek. Vraag zeker onze leeszaalmedewerkers om meer informatie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief