Overslaan en naar de inhoud gaan
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience_Foto_Ans Brys

Bezoek

Plan je bezoek

Praktisch

Kom je straks langs om de collectie te raadplegen of de Nottebohmzaal te bezoeken? Hier vind je de nodige praktische informatie, inclusief openingsuren.

Welkom in onze leeszaal

Foto: Victoriano Moreno

Bezoek de leeszaal

In onze leeszaal kan je alle collectiestukken van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience raadplegen. Je kan er ook onze digitale databanken doorzoeken en reproducties laten maken.

Collectie raadplegen

In onze bibliotheek wacht een uitgebreide collectie – van bijzondere boeken, over lang vergeten tijdschriften, tot uitgebreide naslagwerken. Ze worden niet uitgeleend, maar je mag ze wel in alle rust raadplegen in de leeszaal..

Catalogus

Catalogus

Ga naar onze online catalogus

Online bestellen

Een stap-voor-stapgids

Wil je een van de werken uit onze collectie online bestellen om in te kijken? Ontdek stap voor stap hoe je dat precies doet.

Altijd wat te beleven

Voor scholen

Aanbod voor onderwijs

Via introductiebezoeken aan onze bibliotheek en workshops rond informatiegeletterdheid en mediawijsheid maak je kennis met de Erfgoedbibliotheek, haar werking en haar rijke collectie. 

Voor groepen

Schatten van de Nottebohmzaal

Groepsrondleidingen

Bezoek een van de mooiste en prestigieuze bibliotheekruimtes met jouw vereniging of groep. Een gids loodst je doorheen de geschiedenis van het gebouw en geeft uitleg bij de bijzondere boeken die er worden bewaard.

Rondleidingen achter de schermen voor groepen

Ga mee op wandel door de Erfgoedbibliotheek: van de magnifieke Nottebohmzaal, langs de indrukwekkende magazijnen tot de leeszaal.

Majestueuze bibliotheekzaal

Nottebohmzaal

De Nottebohmzaal is een verborgen parel. Hier worden de eerste 150.000 boeken van de bibliotheek bewaard in een historische en adembenemende setting. De deuren van de zaal zwaaien alleen open voor tentoonstellingen, lezingen, concerten of rondleidingen. En als ze dat doen, vliegt de magie je tegemoet.

Vanuit jouw luie zetel

Boeken in de boekenrekken van de Nottebohmzaal

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bij je thuis

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is online altijd open. Herbeluister de Nottebohmlezingen, ontdek onze collectie online of duik in de digitale bronnen.

Online tentoonstellingen

Tentoonstellingen belichten een specifiek aspect van de collectie. Hier vind je een overzicht van de online expo's.

Bezoek de Nottebohmzaal virtueel

Verborgen parel nu online te bezoeken

De Nottebohmzaal is een verborgen parel. Hier worden de eerste 150.000 boeken van de bibliotheek bewaard in een historische en adembenemende setting. De deuren van de zaal zwaaien alleen open voor tentoonstellingen, lezingen, concerten of rondleidingen. En nu ook online.

Bekijk onze collectie op Google Books

Onze samenwerking met Google is op kruissnelheid gekomen. Bijna 8.000 boeken uit onze collectie zijn online te bekijken op Google Books.

Onze collega's staan voor jou klaar

Portretfoto Marie-Charlotte Le Bailly voor de globes in de Nottebohmzaal

Publiek & Onderzoek

Marie-Charlotte Le Bailly

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience werkt heel anders dan andere bibliotheken. Onze collectie is kwetsbaar erfgoed, de raadpleging is daaraan aangepast. Onze conservator Publiek & Onderzoek, Marie-Charlotte Le Bailly, en het team lezersdiensten zorgen ervoor dat gebruikers vlot en efficiënt vinden wat ze zoeken. Fysiek in de leeszaal, en ook online. We denken daarom graag met onderzoekers mee. De meeste services die we aanbieden zijn zelfs gratis.

Educatief medewerker

Thomas Martin

Onze educatieve missie draait vooral rond informatiegeletterdheid. Hoe ga je adequaat en kritisch om met het overaanbod aan informatie vandaag? Dankzij onze collectie, een schat aan informatie, hebben we hier zelf veel expertise in, die we doorgeven aan scholen. Ook online zetten we in op educatie. Thomas Martin is onze educatief medewerker.

Portretfoto_Leni

Publiekswerking en zaalverhuur

Leni Albertyn

Wie kent onze Nottebohmzaal nog niet? De indrukwekkende historische bibliotheek is bekend in heel Antwerpen, tot zelfs ver daarbuiten. Dat is onder meer te danken aan Leni Albertyn. Zij regelt naast de reguliere publiekswerking ook de verhuur van deze unieke zaal. Voor lezingen en gastworkshops tot televisieopnames, uit binnen- en buitenland. Zodat echt iedereen zich bij ons welkom voelt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief