Breng een bezoek aan de Erfgoebibliotheek, leer onze leeszaaldiensten kennen en ontdek onze (online) onderzoeksbronnen. Daarna nemen we tijd voor een presentatie waarin we dieper ingaan op hoe je slimmer kan zoeken op het web.
Zoekmachines zijn onmisbaar voor het vinden van informatie op het internet. Google is de meest gebruikte zoekmachine, maar er zijn nu ook andere opties, zoals de chatbot van Microsoft (Copilot), Gemini van Google/Alphabet zelf, ChatGPT van OpenAI … . Deze nieuwe systemen maken gebruik van geavanceerde technieken, zoals generatieve pre-training (GPT) en large language models (LLM), om je beter te helpen bij je zoekopdrachten.
Je leert hoe je deze systemen optimaal kunt benutten, met een focus op Copilot (van Microsoft) en Google (van Alphabet). Hoe kun je slimme prompts geven aan chatbots, en hoe beïnvloed je de zoekresultaten van Google op een slimme manier? Hoe zoek je gerichter met hulpjes en zoekoperatoren van Google Search? Hoe beter de formulering van je zoekvraag, hoe sneller je relevante en overzichtelijke informatie kunt vinden.
Verder gaan we dieper in op een aantal andere platformen, die elk hun eigen mogelijkheden bieden. Een bijzonder interessant platform is Google Lens, waarmee je kunt zoeken met afbeeldingen, of tekst-in-beeld kan bewerken.
Andere platformen die we bespreken zijn Google Books, Google Scholar, Google Trends, Google Video, Google Arts & Culture, en meer. Natuurlijk zijn er ook andere bronnen dan Google; we bekijken ook enkele grote open-source-platformen die gratis een schat aan informatie en historisch materiaal aanbieden.
We maken genoeg tijd en ruimte vrij om zelf te experimenteren en van elkaar te leren!
Breng bij voorkeur je (opgeladen) laptop mee, of anders je tablet of smartphone.
Praktisch
- Doelgroep: studenten vanaf de 3de Graad Doorstroom (ASO, KSO en TSO) die zich voorbereiden op een eindwerk, GIP of ander (onderzoeks)project.
- Maximum 25 deelnemers per groep, steeds actief begeleid door een leerkracht.
- Deze workshop kan op alle weekdagen.
- De workshop duurt 2,5 uur, maar kan desgewenst ingekort of uitgebreid (zie ook onze TIP hieronder) worden.
- Kostprijs: gratis.
- Gratis met de klas (max. 30 personen) met De Lijn naar onze locatie? Vraag je gratis vervoersbewijs aan via dynamoOPWEG.
- Reserveer minimum twee weken op voorhand via educatie_ehc@antwerpen.be.
- Leerlingen nemen zelf een laptop mee. Tablet of smartphone kan ook.
- TIP: wie na deze workshop graag zelf verder opzoekwerk verricht, is altijd welkom in onze leeszaal. Hier vind je een rustige werkplek, duizenden onderzoeksbronnen en sympathieke medewerkers die al je vragen beantwoorden. Aan het onthaal maken we je gratis lid van de Erfgoedbibliotheek. Breng je A-kaart, studentenkaart of identiteitskaart mee.