Overslaan en naar de inhoud gaan

Bibliofiele uitgaven

Bibliofiele uitgaven zijn het werk van Vlaamse privé-drukkers die hun ambachtelijke uitgaven en fraai vormgegeven publicaties in beperkte oplage zelf aan de man brengen.

Bij bibliofiele uitgaven en drukwerk in de marge gaat het om het werk van ambachtelijke drukkers die welgekozen teksten met de hand zetten, op hun eigen pers drukken, vaak met toevoeging van originele grafiek en met een zelfgemaakte boekband. Zo verwierf de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience de voorbije jaren de productie van 2 Zoete Lievekes Pers (Hendrik Verschave), Renaat Bosschaert (1938-2006), De Carbolineum Pers (Boris Rousseeuw), Contramine (Tony Rombouts en Maris Bayar), Ergo Pers (Rein Ergo), De Gingko (Chris Schoonejans), Het Gonst (Dick Wessels), De Hemelpers (Jonas Hemelsoet), Jozef Moetwillig (Jos Brabants), De Prentenier (Ronald Ergo), J.-P. Van Ophem, en De Zachte Klaarte (Henrie Hemelsoet).

Naast deze ambachtelijke drukkers zijn er in Vlaanderen ook nog enkele particuliere, bibliofiele uitgevers actief, zoals J.P. De Paepe, Demian (René Franken), De Slegte Antwerpen (Kris Landuyt), DRUKsel (Johan Velter), Literarte (Jo Smet), Octave de Achtste (Octave Scheire), Zegwerk (Danny Dobbelaere), en De Zwarte Panter (Adriaan Raemdonck). Zij drukken hun boeken niet zelf maar dragen wel zorg voor een mooie vormgeving, het juiste papier, de geschikte drukletter, en een aangepaste boekband, om er vervolgens op toe te zien dat de drukkerij (mogelijk een private press) hun wensen maximaal waarmaakt.

Meer weten?

Een greep uit de collectie

Hugo Claus en Albert Pepermans, Steeds/Cité (1990)

De bibliofiele uitgave Steeds/Cité (1990) is het resultaat van een van de drie samenwerkingen tussen Hugo Claus (1929-2008) en Albert Pepermans (1947).

Nr. 800.000

In juli 2015 kon de Erfgoedbibliotheek het 800.000ste catalogusnummer toekennen. De eer gaat naar "Nihil obstat", de jongste uitgave van De Carbolineum Pers.

Gustave van Havre

Gustave van Havre (1817-1892) was in zijn tijd een invloedrijke figuur. Hij was niet alleen burgemeester van Wijnegem, provincieraadslid en senator maar ook historicus en bibliofiel.

Walter Couvreur

Walter Couvreur (1914-1996) bezat een bijzonder indrukwekkende bibliotheek, met belangrijke en zeldzame werken over Nederlandse letterkunde, de geschiedenis van de Vlaamse beweging, Antwerpen en bibliofilie.

Arnon Grunberg: Het bestand

Een bibliofiele uitgave van ‘Het bestand’, een novelle waarin Arnon Grunberg de invloed van het internet, menselijke verhoudingen en lichamelijkheid onderzoekt.

Tom Lanoye: Hamlet versus Hamlet

Een bibliofiele uitgave van Lanoye’s Hamlet-bewerking, ontworpen samen met boekbindster Pau Groenendijk en mode-ontwerper Tim van Steenbergen.

Bekijk ook

Boekcultuur

Boeken zijn niet enkel belangrijke dragers van informatie en cultuur. Het zijn ook bijzondere materiële objecten, soms zelfs unieke kunstwerken.

Grafiek en boekillustraties

Strikt genomen verzamelt de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience geen grafiek op zich. Toch zijn er in de collectie duizenden prenten terug te vinden.

Boekgeschiedenis

Boekgeschiedenis omvat het onderzoek naar de geschiedenis van het boek en aanverwanten (pamfletten, kranten, affiches, …) in alle mogelijke aspecten van de productie, verspreiding en consumptie ervan in verhouding met de literaire, politieke, economische, sociale en religieuze geschiedenis.

Nederlandse letterkunde

Van debuut tot verzameld werk: het literaire werk van Vlaamse en Nederlandse auteurs, van vroeger tot nu, vind je hier onder één dak.

Deelcollecties

De collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is zeer rijk, breed en verscheiden. Grasduin hier doorheen een aantal van onze deelcollecties.

Meld je aan voor de nieuwsbrief