Overslaan en naar de inhoud gaan
foto: LUCID

Onderzoek

Hoe kunnen we je helpen bij jouw onderzoek? Welke collega's zorgen voor de collectie? En wat hebben andere onderzoekers en bezoekers al gevonden in het omvangrijke archief van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience?

Maak kennis met onze experts

Conservatoren oude drukken en handschriften

Steven Van Impe en Marie-Charlotte Le Bailly

Oude drukken zijn boeken, kranten en tijdschriften gemaakt voor de boekdrukkunst geïndustrialiseerd werd, vanaf ongeveer 1800. Daardoor is, net als handschriften, elke oude druk uniek. Elk exemplaar is apart ontworpen, gedrukt en gebonden. En daarom ook zo bijzonder. Onze twee conservatoren helpen je graag verder in je onderzoek.

Portretfoto_Mieke

Catalografie

Mieke Lietaer

Hoe vind je de juiste boeken en materialen terug in onze enorme collectie van bijna 800.000 titels? Elke uitgave is gedetailleerd beschreven in de uitgebreide catalogus. Zo vinden gebruikers op verschillende manieren wat ze zoeken. Dit kan maar als de beschrijvingen nauwkeurig en volledig zijn. Mieke Lietaer is verantwoordelijk voor de catalografie.

Portretfoto_Natasja

Digitale collecties

Natasja Schouterden

Voortdurend zijn we onze collectie verder aan het digitaliseren. Niet alleen om de uitgebreide schat aan informatie makkelijker te kunnen doorzoeken, ook en vooral om de kwetsbare collectiestukken te beschermen en te bewaren voor de komende generaties. Natasja Schouterden coördineert de afdeling digitale collecties.

Portretfoto_Alexandra

Collectiebeheer en magazijnwerking

Alexandra Noël

De collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is uniek. Meer dan 1,5 miljoen volumes, waaronder 40.000 zeldzame oude drukken van vóór 1830. Een hele opdracht om zo’n enorme schat met de meeste zorg te bewaren voor komende generaties. Alexandra Noël coördineert het behoud en beheer van deze collectie.

The reading room at the Heritage Library Hendrik Conscience

Onze experts

Tot jouw dienst

Wil je graag onze experten beter leren kennen? Bekijk hier in detail de specialisaties van onze conservatoren, bibliotheekexperten en publieksdiensten. 

Hulp bij onderzoek

Collectie raadplegen

In onze bibliotheek wacht een uitgebreide collectie – van bijzondere boeken, over lang vergeten tijdschriften, tot uitgebreide naslagwerken. Ze worden niet uitgeleend, maar je mag ze wel in alle rust raadplegen in de leeszaal..

slimmer zoeken op het web

Slimmer zoeken op het web

Vind wat je zoekt op het internet met onze zoektips

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience presenteert handige tips om online te vinden wat je zoekt.

Foto's, scans en kopieën

Sommige werken uit onze collectie kan je zelf scannen, kopiëren of fotograferen. Of je kan een hoogwaardige scan laten maken in ons digitaal atelier.

Newsroom

De Erfgoedbibliotheek is dé verzamelplaats voor moderne en historische kranten en tijdschriften - op papier, microfilm of digitaal.

Lichtkrant in de leeszaal

Digitale bronnen

Raadpleeg hier de digitale bronnen van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De snelste weg naar e-tijdschriften, beeldbanken, catalogi en digitale naslagwerken.

Bekijk onze collectie op Google Books

09.09.2021 | Onze samenwerking met Google is op kruissnelheid gekomen. Bijna 8.000 boeken uit onze collectie zijn online te bekijken op Google Books.

Beurzen en projecten

Sfeerbeeld mensenhanden bladeren door openliggende oude druk.

Internationale reisbeurs voor onderzoekers

Vroeg gedrukte boeken in Antwerpen

Met de steun van de Stichting Nottebohm bieden de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en Museum Plantin-Moretus een reisbeurs aan om onderzoek naar de geschiedenis van het gedrukte boek (15de-18de eeuw) in Antwerpen te stimuleren. De Thierry en Frédéric Nottebohm-beurs maakt het mogelijk voor wetenschappers om naar Antwerpen te reizen en de collecties van beide instellingen intensief te gebruiken.

Sfeerbeeld mensenhanden bladeren door openliggende oude druk.

Internationale reisbeurs brengt Ashley Gonik (Harvard University) naar Antwerpen

Drie onderzoekvlogs

05.05.2021 | In 2019 ontving Ashley Gonik een reisbeurs van de Stichting Nottebohm. In drie onderzoekvlogs vertelt ze over haar reis, onderzoek en ervaringen.

reisbeurs

Twee internationale wetenschappers krijgen reisbeurs naar Antwerpen (2022)

02.11.2021 | Twee buitenlandse onderzoekers krijgen financiële steun om in de loop van 2022 enkele weken onderzoek te komen doen in de Antwerpse bibliotheekcollecties.

Projecten

Samen met partners realiseren we sterke projecten. Ontdek waar we vandaag mee bezig zijn.

Onderzoekers aan het woord

Deze wereld is geen ergernis waard

Interview met Ellen Van Pelt

24.11.2020| Bij Uitgeverij Vrijdag is de biografie van Roger van de Velde verschenen. In ‘Deze wereld is geen ergernis waard’ duikt Ellen Van Pelt in het werk en leven van deze onterecht vergeten Vlaamse schrijver, en in onze collectie. We polsten naar de verhalen achter haar zoektocht.

Standbeeld Hendrik Conscience

Jouw verhaal inspireert

Sommige bezoekers hebben een bijzondere band met onze bibliotheek. Ze deden onderzoek op basis van onze collectie of lieten zich er door inspireren. Ze droomden ooit weg in de Nottebohmzaal of deden een ontdekking in de leeszaal. Hier lees je hun getuigenis.

Meld je aan voor de nieuwsbrief