Overslaan en naar de inhoud gaan
Standbeeld Hendrik Conscience Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Jouw verhaal inspireert

Sommige bezoekers hebben een bijzondere band met onze bibliotheek. Ze deden onderzoek op basis van onze collectie of lieten zich er door inspireren. Ze droomden ooit weg in de Nottebohmzaal of deden een ontdekking in de leeszaal. Hier lees je hun getuigenis.

Stagiair Cas Van Raemdonck

In het voorjaar van 2024 deed Cas Van Raemdonck een stage bij de afdeling catalografie in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. 

Deze wereld is geen ergernis waard

Interview met Ellen Van Pelt

Bij Uitgeverij Vrijdag is de biografie van Roger van de Velde verschenen. In ‘Deze wereld is geen ergernis waard’ duikt Ellen Van Pelt in het werk en leven van deze onterecht vergeten Vlaamse schrijver, en in onze collectie. We polsten naar de verhalen achter haar zoektocht.

Blijven sneeuwballen

Slapstick in tijden van corona

Net op het moment dat Benjamin Antonissen goed en wel aan zijn scriptie over slapstick in het interbellum begonnen was, legde de coronacrisis alle bibliotheken lam. De Erfgoedbibliotheek zorgde er voor dat deze bachelorstudent niet met zijn vingers zat te draaien.

‘Antwerpen is een koloniale stad’

Als onderzoeker aan de Universiteiten van Gent en Leipzig en het historische projectbureau Geheugen Collectief doorspitte Bas De Roo meermaals de catalogus van de Consciencebibliotheek op zoek naar zeldzame publicaties over Congo en het Belgische koloniale verleden. We vervoegden hem in zijn zoektocht.

Mijn werk hier is nog niet af

Wanneer de Vlaamse Esperantobond in 2016 op zoek ging naar een nieuwe bewaarplaats voor hun bibliotheek sprong de Erfgoedbibliotheek in de bres. Niet alleen kregen we een bijzondere collectie cadeau, ook bibliothecaris Cyreen Knockaert verhuisde mee. De voorbije drie jaar voerde hij als vrijwilliger ongeveer 4.000 Esperantoboeken aan onze catalogus toe.

Een aaneenschakeling van allemaal toevalstreffers

Dat een expo over pornografie op heel wat persaandacht kan rekenen lag binnen de lijn van onze verwachtingen. Dat een journalist een nieuwe verhaallijn aan die expo zou toevoegen was dat veel minder. Stijn Tormans van Knack ging op zoek naar de personen achter de intussen vergeelde foto’s van enkele playmates.

De straat is een strijdtoneel

Historicus Martin Schoups ontving op 23 november 2019 de Pil-Van Gastelprijs voor het boek ‘De overlevenden’. In diezelfde periode was hij wekenlang te vinden in de leeszaal van de Erfgoedbibliotheek voor zijn doctoraatsonderzoek over straatpolitiek.

Op zoek naar het paradijs

In juli 2019 deed Claire Eager onderzoek in onze bibliotheek naar de Engelse dichter Edmund Spenser (c.1552-1599) en zijn relatie met de Zuid-Nederlandse rederijker Jan van der Noot (c.1539-c.1595). Met de microscoop nog in de hand vertelde ze ons meer over haar ervaringen en bevindingen.

Ik heb mijn heilige graal gevonden

20.03.2019 | Marianne C.E. Gillion is doctor in de musicologie en doet onderzoek op onze collectie liturgische boeken van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Sint-Jacobskerk. Op 27 maart geeft ze hierover een Miraeus-lezing. We vroegen haar wat we kunnen verwachten.

Vlaamse Franstalige letterkunde. Uitzondering of troef?

In de Erfgoedbibliotheek verzamelen we literatuur die door een Vlaming wordt geschreven, maar in de Franse taal. Jobstudente Charlotte van Hooijdonk deed onderzoek naar de reikwijdte van onze collectie in dit domein.

Ik kreeg de smaak te pakken

In 2018 deed Marta Ivanović een internationale stage bij de Erfgoedbibliotheek met een Erasmus+ beurs. Ze blikt tevreden terug.

Er ligt nog heel wat werk op de plank

Michael Rosenfeld doet onderzoek naar de Franstalige Antwerpse schrijver Georges Eekhoud. We vroegen hem om een woordje uitleg over zijn werk.

De grot van Ali Baba, maar dan met boeken

Kunsthistorica Ria Fabri en professor in de Architectuur en Stedenbouw Piet Lombaerde rondden in 2018 hun gezamenlijk onderzoek af over de architectuur van de Antwerpse Jezuïetenkerk. Hiervoor vonden ze heel wat materiaal in onze collectie.

Dit is de plek waar mijn zoektocht begint

Jan Hertoghs is journalist bij Humo. Wij wilden weten hoe zijn research in zijn werk gaat en welke rol onze collectie daarin speelt.

Ik wil het boek met eigen ogen zien

Jan Venderickx is de man achter Schrijversgewijs.be: een website met bio-bibliografieën van Vlaamse schrijvers. We spraken hem in 2018 op één van zijn maandelijkse bezoeken aan de bibliotheek.

En kijk: dat hebben ze in de Erfgoedbibliotheek!

Schrijver en journalist Tom Naegels gaat voor zijn volgende boek op zoek naar de geschiedenis van migratie in België. Hiervoor komt hij regelmatig naar onze leeszaal, waar hij vooral oude kranten doorneemt. We vroegen hem op welke manier hij te werk gaat.

Het kleurrijke verleden van Antwerpen

Frans Caignie bestudeert de geschiedenis van Antwerpen vanuit een wel heel bijzonder oogpunt. Hij is vakspecialist op het gebied van de majolicategel, die in de zestiende eeuw massaal in Antwerpen werd geproduceerd. Voor zijn onderzoek maakt hij vaak gebruik van onze collectie.

De bibliotheek als schuilplaats

Op Wereldboekendag 2017 was stadsdichter Maarten Inghels op bezoek in onze leeszaal. Het perfecte moment om hem te vragen naar zijn liefde voor boeken en zijn band met de Erfgoedbibliotheek.

Van vloer tot nok liefde voor boeken

Jeugdauteur Marita de Sterck heeft een bijzondere liefde voor onze bibliotheek. Naar aanleiding van de jeugdboeken- maand 2017 vertelde ze ons waar ze haar inspiratie haalt.

A velt mit veltlekh … een wereld met wereldjes

Janiv Stamberger is doctoraatsstudent aan de Universiteit Antwerpen en deeltijds onderzoeker aan de Kazerne Dossin. Hij deed in 2017 onderzoek naar de Joodse gemeenschap in België tijdens het interbellum.

Meld je aan voor de nieuwsbrief