Overslaan en naar de inhoud gaan
Victoriano Moreno voor de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Conservatoren oude drukken en handschriften

Steven Van Impe en Marie-Charlotte Le Bailly

Oude drukken zijn boeken, kranten en tijdschriften gemaakt voor de boekdrukkunst geïndustrialiseerd werd, vanaf ongeveer 1800. Daardoor is, net als handschriften, elke oude druk uniek. Elk exemplaar is apart ontworpen, gedrukt en gebonden. En daarom ook zo bijzonder. Onze twee conservatoren helpen je graag verder in je onderzoek.

Bijbels, atlassen, reisdagboeken en brieven. Pamfletten, ordonnanties, kranten en tijdschriften. Voor onze enorme collectie oude drukken heeft de Erfgoedbibliotheek twee conservatoren: Marie-Charlotte Le Bailly en Steven Van Impe. Zij zijn verantwoordelijk voor de verwerving en verwerking van deze stukken, en de communicatie over de deelcollecties. 

Verwerving

Onze collectie oude drukken en handschriften breidt altijd uit dankzij schenkingen en aankopen. Collecties oude drukken die ons geschonken worden, nemen we bijna altijd op, op enkele uitzonderingen na. Voor de aankoop van nieuwe stukken zijn we selectiever: die moeten een link hebben met de stad Antwerpen.

Verwerking 

Voor onderzoekers en studenten is het belangrijk te weten welke oude drukken en handschriften bestaan, en welke informatie ze bevatten. Daarom besteden de curatoren veel werk aan een uitvoerig gedetailleerde beschrijving van alle stukken. Zo worden ze raadpleegbaar via de online catalogus Brocade. Sommige stukken worden ook gedigitaliseerd, ofwel intern, ofwel via een samenwerkingsproject zoals Google Books. 

Communicatie

Regelmatig informeren we onderzoekers over nieuwe aanwinsten en bijzondere werken. Via nieuwsbrieven, sociale media, overleg met academici en onderzoekers, en gastcolleges voor de universiteit. De conservatoren organiseren ook tentoonstellingen, begeleiden onderzoekers en bestuderen op aanvraag bijzondere aspecten van een werk wanneer wetenschappers niet zelf naar de leeszaal kunnen komen.

Stel ons je vragen

Een vraag over oude drukken en handschriften? Stel ze aan onze conservatoren Marie-Charlotte Le Bailly en Steven Van Impe. Zij helpen je graag verder, met bijvoorbeeld:

 • We adviseren op verzoek over de mogelijke digitalisering van documenten
 • We helpen je verder met je inhoudelijke vragen
 • We beantwoorden je technische vragen over o.a. papier, druktechniek, afmetingen en bindwijze van de boeken uit onze collectie
 • We helpen je de boeken in hun historische context te plaatsen en op de juiste manier als bronnen te interpreteren
 • We ondersteunen docenten die onze collecties willen gebruiken in hun colleges of onderzoeksseminaries

Wat we niet doen:

 • De verzekeringswaarde van boeken schatten. Hiervoor contacteer je best een antiquaar. Betrouwbare antiquaren zijn te vinden op de website van de Belgische Beroepskamer van Antiquaren.
 • Je huiswerk, scriptie of thesis schrijven. We willen uiteraard wel helpen in je zoektocht en advies geven, maar het schrijven moet je zelf doen.

Contacteer onze conservatoren

Onze conservatoren oude drukken en handschriften helpen je graag verder in je onderzoek:

Steven Van Impe


Conservator Steven Van Impe

Marie-Charlotte Le Bailly

 • Werkt hier sinds januari 2019
 • Specialisatie: geschiedenis van de Nederlanden, rechtsgeschiedenis (15e-18e eeuw) 
 • Expert in het gebruik van juridische bronnen voor historisch onderzoek
 • Contactmarie-charlotte.lebailly@antwerpen.be | 03/338.87.62 | LinkedIn

Meld je aan voor de nieuwsbrief