Overslaan en naar de inhoud gaan
The reading room at the Heritage Library Hendrik Conscience Ans Brys voor de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Onze experts

Tot uw dienst

Wilt u graag onze experten beter leren kennen? Bekijk hieronder in detail de specialisaties van onze conservatoren, bibliotheekexperten en publieksdiensten. 

 

 

Onze conservatoren

Conservatoren oude drukken en handschriften

Steven Van Impe en Marie-Charlotte Le Bailly

Oude drukken zijn boeken, kranten en tijdschriften gemaakt voor de boekdrukkunst geïndustrialiseerd werd, vanaf ongeveer 1800. Daardoor is, net als handschriften, elke oude druk uniek. Elk exemplaar is apart ontworpen, gedrukt en gebonden. En daarom ook zo bijzonder. Onze twee conservatoren helpen je graag verder in je onderzoek.

Onze bibliotheekexperten

Portretfoto_Mieke

Catalografie

Mieke Lietaer

Hoe vind je de juiste boeken en materialen terug in onze enorme collectie van bijna 800.000 titels? Elke uitgave is gedetailleerd beschreven in de uitgebreide catalogus. Zo vinden gebruikers op verschillende manieren wat ze zoeken. Dit kan maar als de beschrijvingen nauwkeurig en volledig zijn. Mieke Lietaer is verantwoordelijk voor de catalografie.

Portretfoto_Natasja

Digitale collecties

Natasja Schouterden

Voortdurend zijn we onze collectie verder aan het digitaliseren. Niet alleen om de uitgebreide schat aan informatie makkelijker te kunnen doorzoeken, ook en vooral om de kwetsbare collectiestukken te beschermen en te bewaren voor de komende generaties. Natasja Schouterden coördineert de afdeling digitale collecties.

Portretfoto_Alexandra

Collectiebeheer en magazijnwerking

Alexandra Noël

De collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is uniek. Meer dan 1,5 miljoen volumes, waaronder 40.000 zeldzame oude drukken van vóór 1830. Een hele opdracht om zo’n enorme schat met de meeste zorg te bewaren voor komende generaties. Alexandra Noël coördineert het behoud en beheer van deze collectie.

Onze publieksdiensten

Educatief medewerker

Thomas Martin

Onze educatieve missie draait vooral rond informatiegeletterdheid. Hoe ga je adequaat en kritisch om met het overaanbod aan informatie vandaag? Dankzij onze collectie, een schat aan informatie, hebben we hier zelf veel expertise in, die we doorgeven aan scholen. Ook online zetten we in op educatie. Thomas Martin is onze educatief medewerker.

Portretfoto_Peter

Lezersdiensten

Peter Rogiest

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience werkt heel anders dan andere bibliotheken. Onze collectie is kwetsbaar erfgoed, de raadpleging is daaraan aangepast. Het team van Peter Rogiest zorgt ervoor dat gebruikers vlot en efficiënt vinden wat ze zoeken. Fysiek in de leeszaal, en ook online. We denken daarom graag met onderzoekers mee. De meeste services die we aanbieden zijn zelfs gratis.

Portretfoto_Leni

Publiekswerking en zaalverhuur

Leni Albertyn

Wie kent onze Nottebohmzaal nog niet? De indrukwekkende historische bibliotheek is bekend in heel Antwerpen, tot zelfs ver daarbuiten. Dat is onder meer te danken aan Leni Albertyn. Zij regelt naast de reguliere publiekswerking ook de verhuur van deze unieke zaal. Voor lezingen en gastworkshops tot televisieopnames, uit binnen- en buitenland. Zodat echt iedereen zich bij ons welkom voelt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief