Overslaan en naar de inhoud gaan
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, foto: LUCID

Educatief medewerker

Thomas Martin

Onze educatieve missie draait vooral rond informatiegeletterdheid. Hoe ga je adequaat en kritisch om met het overaanbod aan informatie vandaag? Dankzij onze collectie, een schat aan informatie, hebben we hier zelf veel expertise in, die we doorgeven aan scholen. Ook online zetten we in op educatie. Thomas Martin is onze educatief medewerker.

Educatieve activiteiten

Introductiebezoeken

Onze belangrijkste doelgroepen zijn leerlingen van de brede derde graad secundair onderwijs. Ook NT2-klassen kennen de weg naar de Erfgoedbibliotheek. De introductiebezoeken zijn voor hen een fijne kennismaking met onze instelling: we zien hen graag terug tijdens hun hogere studies.

Workshops

In onze workshops leren we leerlingen kritisch omgaan met de overload aan informatie. Slimmer zoeken op het web geeft inzicht over hoe zoekmachines zoals Google werken. Andere workshops wijzen op de gevaren van desinformatie en manipulatie, zoals de workshop Mediascanners. Sommige workshops verzorgen we zelf, bij ons of op locatie. Voor andere schakelen we experts in.

Adviesraad educatie 

Educatie wordt steeds belangrijker in onze werking. Om ons te helpen dit luik uit te breiden startten we in november 2020 een adviesraad op met leerkrachten en collega’s uit het brede cultuureducatieve veld. Ze vormen een goed klankbord van experts. Deze trouwe ambassadeurs komen elk jaar samen om ons te helpen met feedback over ons educatief beleid, schaalvergroting en verdere ontwikkeling.

Digitale communicatie

Inhoudelijke content en ontwikkeling

Educatie speelt zich steeds vaker online af. Thomas staat daarom, met enkele collega’s, ook in voor digitale communicatie. Zodat de website actueel blijft, met inspirerende artikels. Denk maar aan de tips om slimmer te zoeken op het web, interviews met een jonge onderzoeker, of artikelen over ons educatief aanbod.Er zijn ook plannen om een groter educatief platform op te zetten, voor online workshops en activiteiten.

Leeszaalmedewerker

Om voeling te blijven houden met de lezers en de collectie maakt Thomas ook vast deel uit van het leeszaalteam. Dat gaat van baliewerk, werken opvragen en klaarleggen, tot scannen van aanvragen en helpen met lezersvragen. Fysiek in de leeszaal, en online via mail.

Contacteer de publieksdienst educatie

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience staat altijd tot je dienst. Stel Thomas daarom je vragen rond educatie. Hij helpt je graag verder.

Thomas Martin

  • Werkt hier sinds 2019
  • Studeerde Germaanse Talen en Literatuurwetenschappen
  • Specialisatie: 20e eeuw, literatuur en poëzie (Nederlands, Duits, Engels), ecologie en klimaat, architectuur en stedenbouw, fotografie, oorlog en maatschappij, muziek, volkscultuur en immigratie
  • Stel hem je vragen over slimmer opzoeken: online, collectie, reproductie, …
  • Geïnteresseerd in een workshop voor je klas of vereniging? Thomas helpt je verder.
  • Houdt een persoonlijke website bij: www.readingroom.be
  • Contact: thomas.martin@antwerpen.be / 03 338 87 64

Meld je aan voor de nieuwsbrief