Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunst

De Erfgoedbibliotheek heeft een sterke collectie op het vlak van de grafische kunsten en de toegepaste kunsten in West-Europa. Ook over volkskunst in Europees perspectief is er veel te vinden.

Wat schilderkunst en beeldhouwkunst betreft, ligt de focus op kunstenaars van de Lage Landen vanaf de middeleeuwen tot vandaag. Dit uit zich in een ruime collectie monografieën, oeuvrecatalogi en tentoonstellingscatalogi. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is Antwerpen. De Erfgoedbibliotheek sluit door haar bredere, historische en contextuele aanpak mooi aan bij de meer gespecialiseerde bibliotheekcollecties van haar zusterinstellingen het Middelheimmuseum en het Rubenianum. 

Daarnaast heeft de Erfgoedbibliotheek een waaier aan primaire bronnen in huis, relevant voor kunsthistorisch onderzoek, zoals historische reisgidsen en historische kranten, beide met de focus op Vlaanderen en Brussel, emblematabundels en oudere veilingcatalogi. 

Verder beschikt de bibliotheek over een uitgebreid arsenaal gedrukte en digitale referentiewerken, ter ondersteuning van het kunsthistorisch onderzoek. Het gaat hierbij om bibliografieën, encyclopedieën, lexica (iconografie, heiligenlevens …), gepubliceerd archivalisch en bronnenmateriaal en historische overzichtswerken. Ook de courante vaktijdschriften zijn aanwezig, zoals Apollo, The Burlington Magazine, Master Drawings, Nederlands Kunsthistorisch Jaarboek, The Rijksmuseum Bulletin en Oud Holland.

Beeldmateriaal van objecten uit de Antwerpse stedelijke museum- en erfgoedcollecties kan men - deels als open content - raadplegen en downloaden via DAMS Antwerpen, het beheersysteem van de Stad Antwerpen voor beeld, video, geluid en tekst. Deze databank is vrij online beschikbaar.

De collectie van de Erfgoedbibliotheek is minder uitgebouwd voor bepaalde soorten publicaties zoals bestandscatalogi van museumcollecties en van privé-collecties. Ook onderwerpen als museologie, conservatie en restauratie, fotografie, esthetica, kunstfilosofie en het kunsttheoretisch discours zijn minder uitgesproken aanwezig.

    Kunstenaars

    Jules Baetes

    Jules Baetes was beeldhouwer, graveur en medailleur. Hij liet zijn diverse en omvangrijke collectie over aan verschillende instellingen in de stad, ondermeer aan het Letterenhuis, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

    Edmond Fierlants

    De foto’s van Edmond Fierlants uit 1863 tonen het oude centrum van Antwerpen, voor de sloop van de Spaanse vesten en het rechttrekken van de Scheldekaaien.

    Michel Seuphor

    De stad Antwerpen verwierf eind 2000 het omvangrijke archief en de bibliotheek van Michel Seuphor. Het archief werd ondergebracht in het Letterenhuis, de bibliotheek in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

    Tijdschriften

    'Kempens Informatieblad' van Jef Geys

    Al sinds 1965 begeleidt het 'Kempens Informatieblad' in speciale edities tentoonstellingen en projecten van beeldend kunstenaar Jef Geys.

    Belgische architectuurtijdschriften gedigitaliseerd

    Zes historische architectuurtijdschriften uit het interbellum zijn volledig digitaal beschikbaar via de catalogus. Om en bij de 60.000 pagina’s werden ingescand en zijn nu tot op artikel- en reclameblokniveau fulltext doorzoekbaar.

    uit de collectie

    De Beatrijs van Karel Doudelet

    12.06.2020 | Wat doet een conservator die omwille van de coronacrisis thuiswerkt? Hij gaat virtueel aan de slag met de collectie. Steven Van Impe vertelt u alles over wellicht het mooiste art nouveau-boek van België: de Beatrijs, geïllustreerd door Karel Doudelet.

    La citadelle d’Anvers

    In 1881 werd de citadel in het zuiden van Antwerpen gesloopt. De Antwerpse fotograaf Egide Linnig greep de kans om er nog laatste foto’s van te nemen.

    Genres

    Kunstenaarsboeken

    Het kunstenaarsboek is een kunstwerk op zich, waarbij de beeldende kunstenaar het volledige visuele beeld van de publicatie bepaalt.

    Grafiek en boekillustraties

    Strikt genomen verzamelt de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience geen grafiek op zich. Toch zijn er in de collectie duizenden prenten terug te vinden.

    Veilingcatalogi

    De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience beschikt over meer dan 100 catalogi van boekveilingen uit de periode van het oude boek. Daarnaast zijn er ook tal van boekveilingcatalogi uit de periode 1830-1914, waarin belangrijke collecties oude boeken werden verkocht.

    Bekijk ook

    Meld je aan voor de nieuwsbrief