Wat schilderkunst en beeldhouwkunst betreft, ligt de focus op kunstenaars van de Lage Landen vanaf de middeleeuwen tot vandaag. Dit uit zich in een ruime collectie monografieën, oeuvrecatalogi en tentoonstellingscatalogi. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is Antwerpen. De Erfgoedbibliotheek sluit door haar bredere, historische en contextuele aanpak mooi aan bij de meer gespecialiseerde bibliotheekcollecties van haar zusterinstellingen het Middelheimmuseum en het Rubenianum.
Daarnaast heeft de Erfgoedbibliotheek een waaier aan primaire bronnen in huis, relevant voor kunsthistorisch onderzoek, zoals historische reisgidsen en historische kranten, beide met de focus op Vlaanderen en Brussel, emblematabundels en oudere veilingcatalogi.
Verder beschikt de bibliotheek over een uitgebreid arsenaal gedrukte en digitale referentiewerken, ter ondersteuning van het kunsthistorisch onderzoek. Het gaat hierbij om bibliografieën, encyclopedieën, lexica (iconografie, heiligenlevens …), gepubliceerd archivalisch en bronnenmateriaal en historische overzichtswerken. Ook de courante vaktijdschriften zijn aanwezig, zoals Apollo, The Burlington Magazine, Master Drawings, Nederlands Kunsthistorisch Jaarboek, The Rijksmuseum Bulletin en Oud Holland.
Beeldmateriaal van objecten uit de Antwerpse stedelijke museum- en erfgoedcollecties kan men - deels als open content - raadplegen en downloaden via DAMS Antwerpen, het beheersysteem van de Stad Antwerpen voor beeld, video, geluid en tekst. Deze databank is vrij online beschikbaar.
De collectie van de Erfgoedbibliotheek is minder uitgebouwd voor bepaalde soorten publicaties zoals bestandscatalogi van museumcollecties en van privé-collecties. Ook onderwerpen als museologie, conservatie en restauratie, fotografie, esthetica, kunstfilosofie en het kunsttheoretisch discours zijn minder uitgesproken aanwezig.