Overslaan en naar de inhoud gaan

La citadelle d’Anvers

In 1881 werd de citadel in het zuiden van Antwerpen gesloopt. De Antwerpse fotograaf Egide Linnig greep de kans om er nog laatste foto’s van te nemen.

Egide Linnig junior was het zwarte schaap van de familie: hij was de eerste die niet schilder, etser, tekenaar of portrettist werd, maar fotograaf. Hij probeerde zijn kunstenaarsfamilie ervan te overtuigen dat fotografie niet alleen een nieuwe techniek was maar ook een nieuwe kunst. Helaas was Linnig junior naar men zegt beter in het verleiden van vrouwen dan in het fotograferen. Zijn carrière als kunstfotograaf werd geen succes.

Linnig stichtte zijn eigen fotostudio in de Carnotstraat. Maar het liep niet zoals gewenst: zijn zaak ging failliet, zijn huwelijk liep mis en hij stierf berooid in 1908. Enige bekendheid geniet Linnig vandaag alleen nog door een reeks opnamen van de Antwerpse citadel: Vues de la citadelle du sud d’Anvers.

De citadel lag op het gebied van het huidige Zuid. De hertog van Alva liet haar bouwen in 1568. Ze diende niet voor de verdediging van de stad maar voor de repressie van de burgers. Na een bewogen geschiedenis – Beeldenstorm, Spaanse furie, moordpoging op Willem van Oranje, Belgische revolutie – werd in de tweede helft van de negentiende eeuw beslist om de citadel af te breken. Linnig junior maakte er de laatste foto’s van.

Digitaal beschikbaar

Meld je aan voor de nieuwsbrief