Overslaan en naar de inhoud gaan

Historische prenten

Historische beelden van Antwerpen zijn alomtegenwoordig in de collectie: als losse prenten, als illustratie in historische studies en in prentenboeken. Hier tonen we toeristische suites, uitgegeven door de Antwerpse prentenuitgever Tessaro.

Uitgeversfamilie Tessaro

De Frans-Italiaanse familie Tessaro specialiseerde zich in het uitgeven en verkopen van prentenreeksen, met verkooppunten in Brussel, Gent en Antwerpen. François Tessaro (1808-1882), die het Antwerpse huis leidde, verkocht ook foto’s en antiek. De prenten werden los verkocht of in reeksen (suites). Van de meest populaire prenten bestonden verschillende versies: in verschillende formaten, monochroom, in tweekleurendruk of in meerdere kleuren, soms ook met de hand bijgekleurd.  

Souvenir d'Anvers

Een mooi voorbeeld is de prentenreeks, Souvenir d’Anvers, suite de vues et monuments les plus marquants. Het zijn afbeeldingen van de ‘usual suspects’ van toeristisch Antwerpen: de kathedraal en de grote monumentale kerken, de putkevie van Quinten Matsys, het standbeeld van Rubens, de Beurs, … Ook de winkel van Tessaro zelf, op de Schoenmarkt, is op een prent vereeuwigd. Of er altijd zo’n volkstoeloop voor het uitstalraam geweest is, valt te betwijfelen.

Ook de actualiteit werd soms vereeuwigd in een commerciële litho. Dat gebeurde ter gelegenheid van het bezoek van de Engelse koningin Victoria en haar echtgenoot prins Albert aan Antwerpen in september 1843. Bovenaan worden de belangrijkste gebouwen benoemd, onderaan zijn het de schepen van de erevloot. Het schip van Victoria en Albert ligt voor de kathedraal; aan de Onze-Lieve-Vrouwetoren wappert een indrukwekkend lange wimpel. Victoria en Albert reisden in het gloednieuwe koninklijke yacht, de luxueuze raderstoomboot HMY Victoria and Albert. Wie goed kijkt merkt op dat het stadhuis niet erg natuurgetrouw is weergegeven. Ook de torenspits van de kathedraal is naar verhouding te hoog.

Bekijk ook

La citadelle d’Anvers

In 1881 werd de citadel in het zuiden van Antwerpen gesloopt. De Antwerpse fotograaf Egide Linnig greep de kans om er nog laatste foto’s van te nemen.

Geschiedenis van Antwerpen

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is dé referentiecollectie voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Antwerpen.

Antwerpen

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience verzamelt alle publicaties die te maken hebben met de stad Antwerpen en haar geschiedenis.

Meld je aan voor de nieuwsbrief