Overslaan en naar de inhoud gaan

Oude drukken

De collectie oude drukken van de Erfgoedbibliotheek is qua omvang en inhoud één van de belangrijkste in Vlaanderen. Ze telt ongeveer 40.000 volumes, waaronder literaire en wetenschappelijke werken, atlassen, gebedenboeken, plaatwerken en muziekdrukken.

Oude drukken zijn boeken gedrukt in de periode tussen de uitvinding van de boekdrukkunst rond 1450 en de industrialisering van het boekbedrijf vanaf ongeveer 1800. Men drukte op handgeschept papier met houten persen, de teksten werden met de hand gezet uit losse loden letters en de gedrukte vellen werden met de hand tot een boek samengebonden.

In het begin van de negentiende eeuw wordt het boek een massaproduct, gedrukt op machinaal vervaardigd papier met ijzeren persen aangedreven door stoom of elektriciteit. Omdat het een tijdje duurt voor die nieuwe technieken volledig zijn ingeburgerd, is de grens tussen oude en moderne drukken erg vaag. In de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience hebben we afgesproken dat de grens op het jaar 1830 ligt.

Meer weten?

Door de eeuwen heen

Incunabelen

De Erfgoedbibliotheek bezit 118 incunabelen of wiegendrukken, dit zijn boeken gedrukt vóór 1 januari 1501, toen de boekdrukkunst nog in de kinderschoenen stond.

Postincunabelen

De collectie bevat ongeveer 800 postincunabelen of boeken gedrukt tussen 1 januari 1501 en 31 december 1540, de periode waarin de boekdrukkunst tot volle ontwikkeling kwam.

16e, 17e en 18e eeuw

De collectie oude drukken telt ongeveer 40.000 handgedrukte boeken uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw, van dure luxe-uitgaven tot goedkoop en snelgemaakt drukwerk.

Verschillende genres

Oude couranten

De Erfgoedbibliotheek bezit een collectie oude couranten of kranten uit de periode van het oude boek, die door hun materiële vorm uiterst zeldzaam en kwetsbaar zijn.

Volksliteratuur

Onder de noemer volksliteratuur worden allerhande populaire boekjes en blaadjes uit het verleden samengebracht, zoals verhalen, courantjes, liedjes, sprookjes en moppenboeken.

Liturgische boeken

De historische liturgische boeken van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Sint-Jacobskerk Antwerpen kregen een nieuw onderkomen in de Erfgoedbibliotheek.

Antwerpse oude drukken

Antwerpen kent een roemrijk verleden als centrum van boekdrukkunst, met een rijkdom aan publicaties die over heel Europa verspreid werden.

Membra disjecta

De Erfgoedbibliotheek beschikt over een mooie collectie maculatuur, afkomstig uit boekbanden die in de bibliotheek bewaard worden. Tussen de 1500-tal fragmenten zijn verborgen pareltjes te ontdekken.

Uit de collectie

Meld je aan voor de nieuwsbrief