Overslaan en naar de inhoud gaan

Het 'Cruijdeboeck' van Dodoens

We ontvingen een vervroegd kerstgeschenk van onze vriendevereniging, het Dotatiefonds voor Boek & Letteren. Dankzij hun steun zijn we nu de trotse eigenaar van een icoon uit de Vlaamse boekdrukkunst. We hebben het pakje zorgvuldig uitgepakt.

12.12.2018

 

Rembert Dodoens (1517-1585) moet niet meer voorgesteld worden: het ‘Cruijdeboeck’ van deze Mechelse botanicus is een monument van de Vlaamse boekdrukkunst. Honderden houtsneden illustreren het boek met afbeeldingen van de plant, zijn bladeren, wortels, bloemen en vruchten. Van elke plant gaf Dodoens de naam in verschillende talen, tot Grieks en Arabisch toe, en vermeldde hij de geneeskrachtige werking.

In een tijd waarin pijnstillers niet bestonden en dokters en apothekers enkel voor de ‘happy few’ toegankelijk waren, was het ‘Cruijdeboeck’ voor menig Vlaming een redder in nood. Het boek kende een enorm succes in binnen- en buitenland. Dankzij het Dotatiefonds voor Boek en Letteren kan de editie van 1563 nu ook geraadpleegd worden in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (cat.nr. 837235). 

Meld je aan voor de nieuwsbrief