Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetenschappen en wetenschapsgeschiedenis

Het leeuwendeel van onze wetenschapscollectie bestaat uit humane wetenschappen. Toch is ook de beperktere collectie boeken en tijdschriften over exacte wetenschappen bijzonder interessant.

Tot in de jaren '80 bewaarde de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience alle wetenschapsuitgaven, dus ook de exacte ten toegepaste wetenschappen. Na de oprichting van de drie universitaire instellingen in Antwerpen, beperkten we ons tot de humane wetenschappen.

We beschikken echter nog steeds over ettelijke (oudere) wetenschappelijke boeken en tijdschriften. Deze oudere werken hebben hun directe wetenschappelijke nut verloren, maar zijn nog wel relevant voor de studie van de geschiedenis van de wetenschappen.

Zo vindt u hier zestiende-eeuwse handboeken over vroedkunde, achttiende-eeuwse atlassen, negentiende-eeuwse traktaten over microbiologie... We verzamelen ook nog steeds schoolboeken van wetenschappelijke vakken en nieuwe publicaties over wetenschapsgeschiedenis.

Ontdek onze collecties van:

Raadpleeg ook onze digitale bibliotheek

Een greep uit de collectie

Papegaai

Zoo

De antiquarische collectie van de Zoo is een unieke verzameling van vier eeuwen prachtig geïllustreerde natuurhistorische publicaties.

Cartografie

De Erfgoedbibliotheek volgt de geschiedenis van de Belgische en Nederlandse cartografie op de voet. In de collectie vindt u atlassen, kaarten, plannen, naslagwerken en tijdschriften.

Nationaal Scheepvaartmuseum

De belangrijkste stukken uit de vakbibliotheek van het Nationaal Scheepvaartmuseum worden nu in de Erfgoedbibliotheek bewaard.

Tfundament der medicinen ende chyrurgien

In dit medisch handboek pakt Petrus Sylvius uit met twee nieuwigheden: het eerste Nederlandstalige geschrift over kindergeneeskunde en een gemoderniseerde “aderlaatman” met gespierde schouders en een atletische wasbordbuik.

Henri Van Heurck

In 1909 kwamen de omvangrijke natuurwetenschappelijke verzamelingen van Henri Van Heurck in het bezit van de stad. Henri Ferdinand Van Heurck (1838-1909), telg uit een vooraanstaande Antwerpse familie, was een botanicus die pionierswerk verrichte op het gebied van microscopisch onderzoek.

Georges Hasse

Georges Hasse (1880-1956) was een markante Antwerpse figuur. Hij was veearts maar bovenal pionier-archeoloog en een verwoed verzamelaar van historische vondsten. De Erfgoedbibliotheek bewaart een deel van zijn boekencollectie.

Paradijsvogels in cultuur en natuur

De mooiste afbeeldingen uit 'Birds of Paradise' van Richard Bowdler Sharpe

Heruitgave van een boek uit onze collectie

16.12.2021 | Uitgeverij Sterck & De Vreese geeft het boek A Monograph of the Paradiseidae or Birds of Paradise van uitgever en auteur Richard Bowdler Sharpe (1847-1909) uit de collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience opnieuw uit. Vergaap u aan de pracht en praal van de paradijsvogel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief