Overslaan en naar de inhoud gaan

Een schoone ende amoruese historie

Een zeer zeldzaam werk, waarvan slechts één Nederlandse editie bekend is. Deze werd gedrukt in Antwerpen in 1564, bij Niclaes vanden Wouwere.

Bovendien zijn er ook hier weer slechts twee andere exemplaren bekend: één in het Arsenal (Parijs) en één in het museum Meermanno-Westreenianum (Den Haag). Het rijkelijk geïllustreerde verhaalEen schoone ende amoruese historie van Ponthus ende die schoone Sydonie is een Nederlandse bewerking van een Franse ridderroman van Geoffroy de la Tour Landrie.

Zoals elke ridderroman wordt het krijgstoneel afgewisseld met hoofse liefdestaferelen. De hoofdfiguur Ponthus, zoon van de koning van Galicië, wordt aangevallen door de sultan van de Babyloniërs en moet over zee vluchten. Hij komt terecht in Bretagne, waar hij verliefd wordt op prinses Sydonie. Om zijn moed te bewijzen vecht Ponthus eerst tegen de volgelingen van de sultan. Vervolgens wordt hij voor zeven jaar naar Engeland verbannen, waar hij tegen de Ieren moet vechten. Na zijn ballingschap teruggekeerd, huwt hij met Sydonie. Samen gaan ze op bedevaart naar Santiago de Compostela, waar Ponthus de Saracenen uit Spanje verjaagt.
 

Meld je aan voor de nieuwsbrief