Overslaan en naar de inhoud gaan
fight

Ridderverhalen

Stoere mannen en schone jonkvrouwen: ridderverhalen

Al zeker sinds de middeleeuwen genieten kinderen, met name jongens, van ridderverhalen, bijvoorbeeld over Malegys, die naast ridder ook tovenaar was.

Malegys

Toch werd er door volwassenen vaak neergekeken op dit soort boeken. Malegys werd al in 1549 verboden door de kerkelijke overheid. Verhalen als deze, oorspronkelijk bedoeld voor de gegoede middenklasse, waren tegen de achttiende eeuw gedegradeerd tot ontspanningslectuur voor kinderen en de weinig ontwikkelden. In de negentiende eeuw werden de verhalen als verderfelijk en het lezen als de reinste tijdverspilling beschouwd.

De drie Musketiers

De ridderverhalen van Alexandre Dumas sluiten aan bij de mantel- en degenstukken uit Spanje. De drie Musketiers vertelt het verhaal van stoere, maar degelijk geklede jongemannen, die vechten voor romantische zaken en de eer van de koningin. Het boek is opvallend vrouwonvriendelijk: door uitspraken als “vertrouw nooit een vrouw” kreeg Dumas felle kritiek van de eerste feministes, die het boek als typisch mannelijk chauvinistisch bestempelden.

Ivanhoe

Ons collectieve beeld van Robin Hood is zeer waarschijnlijk gebaseerd op Ivanhoe van Walter Scott. Beiden zijn patriottische rebellen en terugkerende Kruisvaarders, beiden hebben een ver ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel en beiden worden verliefd op een mooie maagd. Uit dezelfde categorie zijn de legendarische verhalen over Koning Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel: dappere ridders die strijden voor schone jonkvrouwen spelen de hoofdrol.

Bekijk ook

stercken hercules

Favorieten van de curatoren

Expo 'Helden in harnas'

Steven Van Impe, Elisabeth De Bruijn en Marie-Charlotte Le Bailly cureerden de expo Helden in harnas. Ontdek welke ridderroman zij als favoriet verkiezen.

Helden in harnas animatie

Avontuurlijke ridderverhalen

Uit de expo 'Helden in harnas'

(Her)bekijk de animatiefilmpjes van de ridderverhalen bij de expo 'Helden in harnas'. 

Erfgoedbibliotheek verwerft zeldzame ridderroman

03.06.2019 | Het Dotatiefonds voor boek & letteren kocht een uiterst zeldzame ridderroman voor de Erfgoedbibliotheek: een Nederlandse versie van het bekende Oudfranse Roelantslied uit de 13de eeuw.

Meld je aan voor de nieuwsbrief