Overslaan en naar de inhoud gaan

Series en strips

De grootste kritiek op avonturen in serievorm is dat zij allemaal hetzelfde plot zouden hebben, met steeds slechts een ietwat afwijkende invulling. De herhaling blijkt echter de voorwaarde te zijn van de enorme successen van veel series.

Detectiveseries

Series bieden projectie- en compensatiemogelijkheden; helden slagen waar anderen falen. Detectiveseries als “De Kameleon” en “Arendsoog” lenen zich hiervoor uitstekend. Met de hoofdpersonen en helden Arendsoog en Witte Veder, respectievelijk een cowboy en een indiaan konden en kunnen zich jeugdige lezers goed identificeren. Net als in “Arendsoog” bleven ook de helden van “De Kameleon” altijd binnen de grenzen van de goede afloop.

“Biggles”, de serie over James Bigglesworth, kan niet ontbreken wanneer over beroemde series wordt gesproken. Ook nu nog is de populariteit enorm en bestaat er zelfs een “International Biggles Association”. Er zijn maar liefst 96 delen in de reeks verschenen. Toen in de jaren zestig de rechten vrijkwamen, ging Vandersteen aan de slag om er een stripverhaal van te maken.

Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief