Jules Verne
Van Verne wordt dan ook vaak gezegd dat hij zijn tijd ver vooruit was. Ten tijde van De reis om de wereld in tachtig dagen geloofde niemand dat zoiets ook echt mogelijk was. In dit boek worden niet alleen stads- en landsgrenzen overschreden, maar ook de grenzen van de tijd. In Vijf weken in een luchtballon beschrijft Verne de mogelijkheid van langeafstandsreizen met een luchtballon, wat pas veel later werkelijkheid zou worden. Zijn verhaal Reis naar de maan is een pionierswerk op het vlak van toekomstverhalen. De verhalen van Verne worden vandaag nog steeds gelezen en gewaardeerd ook al bevatten ze inmiddels achterhaalde informatie.
Paul D'Ivoi
De boeken van D’Ivoi richtten zich meer dan die van Verne op vermaak en spanning. In Met een kwartje de wereld rond wordt onder een geldelijke beperking door verschillende landen gereisd. De kritiek was weerom duidelijk: kinderen zouden van degelijke boeken niets leren en het alleen maar lezen omwille van de avonturen.
John Flanders
John Flanders was een Vlaamse auteur die zowel in het Nederlands als in het Frans fantastische verhalen schreef, onder andere voor de Vlaamsche Filmkens. Flanders was zo met zijn fantasieverhalen verbonden dat men zelfs twijfelde over de informatie die hij over zichzelf gaf. Samen met Raf Verhulst wordt hij beschouwd als de grondlegger van het Vlaamse speurdersverhaal, te danken aan hun Avonturen van Harry Dickson.