Overslaan en naar de inhoud gaan

Beeldverhalen

De tijd dat stripverhalen gezien werden als tijdverdrijf voor kinderen is voorgoed voorbij. De strip is vandaag een volwassen medium dat ook in boekenbijlagen en erfgoedbibliotheken serieus wordt genomen.

Het stripgenre bleef heel lang onder de radar van de meeste bibliotheken. Pas vanaf de jaren zeventig veranderde de kijk op deze kunstvorm, onder impuls van verschillende striptijdschriften. Uit de strip groeide een nieuw genre: dat van de 'graphic novel'.

Nergens ter wereld zijn meer striptekenaars per vierkante kilometer te vinden dan in België. De kunstvorm is prominent aanwezig in onze dagelijkse realiteit en verbeelding. Geen wonder dat Belgische auteurs en de Belgische stripcultuur een dominante stem hebben in de Europese stripwereld.

In Vlaanderen bloeit het genre al sinds de Tweede Wereldoorlog. Krantenstrips van gerenommeerde auteurs behoren tot het collectieve geheugen: Berck (Sammy), Bob Mau (Kari Lente), Buth (Thomas Pips), Hec Leemans (Bakelandt), Jan Bosschaert (Sam), Jean-Pol (Kramikske), Jef Nys (Jommeke), Marc Legendre (Biebel), Pom (Piet Pienter en Bert Bibber) en Willy Vandersteen (Suske en Wiske).

De opvolgers van die eerste generatie tekenaars zijn soms vandaag nog actief. Autobiografisch geïnspireerd zij Willy Linthout’s Het jaar van de olifant (2007-2008) en Wat we moeten weten (2011-2012). De eeuwige oorlog (1988-1989) - een drieluik van Marvano (Mark Van Oppen) - wordt wereldwijd tot een van dé klassiekers van de sciencefictionstrips gerekend.

In de nieuwe Vlaamse strip staat absurde humor centraal. Steeds vaker is de kwaliteit van het grafisch werk cruciaal. Tegelijk worden veel meer stripreeksen uitgegeven rond bekende mediafiguren of televisiereeksen, zoals FC De Kampioenen.

Meer weten?

Bekijk ook

Centsprenten

Lang voordat het eerste kinderboek verscheen, was er al geïllustreerd drukwerk dat bestemd was voor kinderen: de kinderprent. In Nederland noemde men deze prenten centsprenten. In de regio rond Turnhout (met uitgeverij Brepols) werden ze mannekensbladen genoemd.

Series en strips

De grootste kritiek op avonturen in serievorm is dat zij allemaal hetzelfde plot zouden hebben, met steeds slechts een ietwat afwijkende invulling. De herhaling blijkt echter de voorwaarde te zijn van de enorme successen van veel series.

Stripmuren in Antwerpen

Het Antwerpse Muurvast wil met zijn stripmurenproject Vlaamse striptekenaars, cartoonisten en illustrators op de kaart zetten. Grauwe, slecht onderhouden, zwaar betagde of gewoon lege muurvlakken worden uitgekozen en met monumentale muurschilderingen omgetoverd tot blikvangers in de stad.

Zoektips #10: Jeugdliteratuur

Het Centraal Bestand Kinderboeken & Co

Strips, graphic novels, kinderboeken en jeugdliteratuur zijn uitgegroeid tot volwaardige genres en onderzoeksonderwerpen. In deze post wijzen we je de weg door het land van waan en wijs.

Nederlandse letterkunde

Van debuut tot verzameld werk: het literaire werk van Vlaamse en Nederlandse auteurs, van vroeger tot nu, vindt u hier onder één dak.

Deelcollecties

De collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is zeer rijk, breed en verscheiden. Grasduin hier doorheen een aantal van onze deelcollecties.

Meld je aan voor de nieuwsbrief