Overslaan en naar de inhoud gaan
stercken hercules

Favorieten van de curatoren

Expo 'Helden in harnas'

Steven Van Impe, Elisabeth De Bruijn en Marie-Charlotte Le Bailly cureerden de expo Helden in harnas. Ontdek welke ridderroman zij als favoriet verkiezen.

Steven Van Impe
conservator oude drukken aan de Erfgoedbibliotheek H. Conscience

“De Madelgijsfragmenten vind ik een prachtig voorbeeld van alles waarvoor de expo staat. Het is een spin-off van De Vier Heemskinderen, waardoor het enorm relevant is voor de literaire canon. Bovendien toont het aan dat erfgoedbibliotheken zoals de onze belangrijk zijn: wij bewaren zaken voor het nageslacht en verlengen de legende, als het ware. Tot slot toont het ook aan hoe vatbaar oude geschriften zijn voor de tijd: de onleesbare Madelgijsfragmenten verbergen een iconisch verhaal. Maar net die onleesbaarheid maakt het tot een relevant symbool voor het gevaar dat erfgoed loopt.”

Madelgijsfragment

© Collectie Stad Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, 500694

Elisabeth De Bruijn
gastcurator expo Helden in harnas (FWO/Universiteit Antwerpen)

“Ik ga resoluut voor Paris et Vienne, in het Middelnederlands Parijs ende Vienna. Ondertussen is dit een compleet onbekende tekst, maar in de late vijftiende eeuw drukte de Nederlander Gheraert Leeu dit werk in vier talen op korte tijd: allemaal in Antwerpen. Hij zag het potentieel van de stad en verhuisde vanuit Gouda naar hier. Hij was een pionier en zette Antwerpen mee op de kaart van de laatmiddeleeuwse drukwereld. Hij gebruikte voor alle vertalingen dezelfde houtsneden: zeer kostenbewust!”

Paris Vienna

© Bibliothèque nationale de France, département Réserve des livres rares, RES-Y2-159, fol. a3r

Marie-Charlotte Le Bailly
coördinator expo Helden in harnas & conservator oude drukken aan de Erfgoedbibliotheek H. Conscience

“Ik ga voor de klassieken, Die historie vanden stercken Hercules blijft mijn favoriet: een heldenepos. Alle elementen uit de klassieke mythologie zijn aanwezig, maar geef Hercules een harnas en hij wordt een ridder! Bovendien lijkt het verhaal wel een Hollywoodfilm: Hercules doet stoer en redt vrouwen, maar is tegelijk het type ruwe bolster, blanke pit ten voeten uit. Voor de editie liet de drukker een reeks stijlvolle en kenmerkende houtsneden vervaardigen, maar om de kosten te drukken gebruikte hij ook houtsneden uit andere werken. Door houtblokken te hergebruiken, maakten de drukkers hun werk rendabel: pure marketing avant la lettre!”

stercken hercules

© Collectie Stad Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, 812423:2

Meld je aan voor de nieuwsbrief