Overslaan en naar de inhoud gaan

Handschriften

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bezit een bescheiden collectie handschriften, van een 3000 jaar oude papyrusrol tot het repertoire van de Antwerpse poesje. De meeste gaan over de geschiedenis van Antwerpen.

Meer weten?

Uit de collectie

Het zeeboek

Erkend als Vlaams Topstuk

10.06.2021 | Het ‘Zeeboek’ is een uiterst zeldzaam voorbeeld van een navigatieboek voor zeelieden, een ‘leeskaart’. Leeskaarten combineren tekst met tekeningen om de weg op zee te tonen.

Vele wonderbaere gheschiedenissen

Anoniem 18de-eeuws handschrift opgedoken

15.09.2020 | Op de valreep konden onze conservatoren het merkwaardige handschrift ‘Hier worden verhaelt vele wonderbaere gheschiedenissen’ verwerven. Veel vragen blijven echter onbeantwoord.

Twee nieuwe topstukken uit onze collectie erkend

Vlaamse Topstukkenlijst

30.04.2020 | Twee geïllustreerde handschriften uit onze collectie zijn door de minister van Cultuur opgenomen in de topstukkenlijst. Het betreft het embleemhandschrift 'Emblemata de fide, spe, charitate' van Guilielmus Hesius en het 'Encronologium episcoporum' van Petrus Henricus Goos. De minister erkent daarmee het belang van deze stukken voor de Vlaamse cultuurgeschiedenis.

Membra disjecta

De Erfgoedbibliotheek beschikt over een mooie collectie maculatuur, afkomstig uit boekbanden die in de bibliotheek bewaard worden. Tussen de 1500-tal fragmenten zijn verborgen pareltjes te ontdekken.

De Egyptische dodenpapyrus

Het oudste stuk uit de collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is een Egyptische papyrus. Dit opmerkelijk stuk werelderfgoed kwam in een tijd van egyptomanie in de collectie terecht, net als de Egyptische kast.

Antwerpse Poesje

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bezit een waardevolle collectie rond de Antwerpse Poesje, afkomstig van het voormalige Volkskundemuseum.

Meld je aan voor de nieuwsbrief